Данните на хърватския статистически институт (ХСИ) показват, че инфлацията през

...
Данните на хърватския статистически институт (ХСИ) показват, че инфлацията през
Коментари Харесай

Въвеждането на еврото в Хърватия няма голямо влияние върху инфлацията

„ Данните на хърватския статистически институт (ХСИ) демонстрират, че инфлацията през януари се е забавила по отношение на декември и ние, в ХНБ, и преди сме имали данни, сочещи към това “, сподели Вуйчич.

Според данните на ХНБ цените през януари 2023 година са били с 12,7 % по-високи от тези през януари 2022 година, както и през декември 2022 година През декември инфлацията на годишно равнище е била 13,1 %.

Вуйчич сподели, че данните на ХНБ съответстват с упованията, свързани с по-ниските цени на силата, храната и от елементи на индустриалните артикули, както и на по-ниските цени на услугите.

Всичко това съответствува с упованията, че еврото няма да има изключително въздействие върху инфлацията, само че следва по-детайлен разбор откакто всички данни за инфлацията през януари бъдат налични, добави той.

„ Вече можем да кажем, че опитът на Хърватия с въвеждането на еврото, както обявихме, е, че инфлацията се е нараснала ненапълно, главно в областта на услугите, само че без изключително въздействие върху крайния напредък на цените “, сподели още Вуйчич, представен от Българска телеграфна агенция.

Попитан за покупката на 95 милиона евро в злато през декември, направена от ХНБ, Вуйчич разяснява, че е направена само поради прехвърлянето на част от интернационалния валутен запас в Европейската централна банка (ЕЦБ), обвързван с влизането на Хърватия в еврозоната на 1 януари.

По-голямата част от интернационалния запас остава в Хърватия и се ръководи от ХНБ, до момента в който 15 % от тази по-малка част би трябвало да са в злато и 85 % в щатски долари, добави той.

Затова златото беше закупено и преместено в ЕЦБ за взаимно ръководство по нейните правила, сподели Вуйчич и добави, че „ даже спечелихме нещо от това “.
  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР