Данните на авторитетното издание “Politico” показват, че след 11-ти юли

...
Данните на авторитетното издание “Politico” показват, че след 11-ти юли
Коментари Харесай

”Politico” видя - ”Има такъв народ” губи доверие в седмиците след изборите

Данните на авторитетното издание “Politico” демонстрират, че след 11-ти юли “Има подобен народ” и ГЕРБ са почнали да губят електорална поддръжка. Същото важи и за Движение за права и свободи. Без смяна остава поддръжката към “Изправи се! Ние идваме!”. Единствените обединения, които са спечелили повече гласоподаватели на своя страна са Българска социалистическа партия и “Демократична България”.

Спадът в доверието към първите две обединения е разбираем с някои събития, случили се през последните няколко седмици.

Бурни публични реакции се появиха още на 12-ти юли, когато от ефира на личната си телевизия ⅞ Слави Трифонов разгласи проектокабинет №1 отпред със противоречивата персона Николай Василев. Последва отдръпването му и конференция, на която много нападателно бе обяснено на аудиторията какво пропуща и какъв брой безпочвени са въпросите, зародили към номинацията за министър председател.

В последна сметка проектокабинет №1 бе сменен с проектокабинет №2, само че измененията бяха козметични. За министър председател бе препоръчан Пламен Николов, мъдрец по обучение, явил се на кастинг за политици в Шоуто на Слави, към чиято тапия също има подозрения. Междувременно обаче противоречивата персона на Петър Илиев (предложен за правосъден министър веднъж) остана в проектокабинета на Има Такъв Народ и даже бе нараснал - препоръчан за вицепремиер по сигурността и началник на Министерство на вътрешните работи. Това се случи на фона на обвинявания в плагиатство, подозрения към почетното му консулство в Барбадос. Вчера пък държанието му в ефира на Нова телевизия провокира остра реакция. Вчера стана ясно, че рокади в оферти кабинет няма да има. “Изправи се! Ние идваме!” обявиха, че ще гласоподават срещу състава на държавното управление, а през днешния ден същата поръчка пристигна и от Българска социалистическа партия и “Демократична България”.

ГЕРБ и Борисов пък започнаха с познатите ни конференции още към изборите. Борисов се явяваше постоянно в общественото пространство като главните му рецензии бяха по адрес на служебното държавно управление и “Има подобен народ”. Не пропусна обаче да прояви и състрадание към Трифонов поради проблемите на Има Такъв Народ с “Демократична България” и Христо Иванов.

Борисов дефинира изборните резултати като операция, уточни, че разликата е минимална и даже подлага на критика Трифонов и Има Такъв Народ за цялостния им отвод да седнат на масата на договаряния дружно с ГЕРБ като първите две партии в Народното събрание с минимална разлика между тях съгласно изборните резултати.

Движение за права и свободи също губят към 1% от доверието си съгласно данните на “Politico”. Това е изцяло предстоящо поради огромния % на протестен избор, който изрази огромна част от недоволството на площада през 2020 година Гражданите се оповестиха срещу задкулисието, олигархията, дългата ръка на Движение за права и свободи във вземането на държавни решения, ролята на Пеевски и бухалката му Иван Гешев. Спадът в доверието на Движение за права и свободи е разбираем, поради обстоятелството, че нищо не се е трансформирало, а Движение за права и свободи все по този начин не престават енергично да пазят Делян Пеевски в общественото пространство (особено във връзка с Българската банка за развиване и глобите по американския закон “Магнитски”).

Без смяна остават най-малките в Народното събрание - “Изправи се! Ние идваме!”. Въпреки много шумните изказвания на Мая Манолова, Мария Капон, адв. Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Татяна Дончева от парламентарната естрада, групировката не съумява да притегли по-голяма поддръжка и да завоюва повече доверие.

Единствените, които регистрират 1% растеж са Българска социалистическа партия и “Демократична България”. Левицата бе единствената от партиите, определяни за обединения на статуквото, която организира по-продължителни диалози с “Има подобен народ” във връзка с политиките. Трифоновата партия търсеше поддръжка от Българска социалистическа партия, като изглеждаше до последно, че левицата ще я даде. До през вчерашния ден, когато Корнелия Нинова изиска от “Има подобен народ” да отдръпна кандидатурата на Петър Илиев. Ултиматумът не бе признат добре и през днешния ден дефинитивно от Българска социалистическа партия излязоха със свое решение.

“Демократична България” пък още през цялото време упорстваха партията на Трифонов да покаже ясно кои са лицата, които ще влязат в проектоправителството и съобщи - няма да поддържа “чувал с котки”. Това докара до пробутване на разграничителна линия сред двете обединения, която явно е довела до растеж в поддръжката към Демократична България. Днес Христо Иванов също разгласи дефинитивно решението на обединяването по повод кабинетът “Николов” на “Има подобен народ”.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР