Данните на 50 милиона потребители на Фейсбук са продадени, за

...
Данните на 50 милиона потребители на Фейсбук са продадени, за
Коментари Харесай

Данните на 50 милиона потребители на Фейсбук са продадени за кампанията на Тръмп

Данните на 50 милиона консуматори на Facebook са продадени, с цел да бъдат употребявани за разработка на програмен продукт, допускащ да се предсказват гласуванията и да се въздейства на президентския избор в Съединени американски щати през 2016 година Това стана ясно след журналистическо  следствие на вестниците " Ню Йорк таймс " и " Обзървър ".

След разкритията обществената мрежа Facebook разгласи, че е блокирала компанията " Кембридж Аналитика ", профилирана в разбор на данни и работила за акцията на Доналд Тръмп през 2016 година

Компанията е упрекната, че е събирала персонални данни на милиони потребители във Facebook без тяхното единодушие.

В своето следствие вестник " Обзървър " цитира Кристофър Уайли, някогашен чиновник в компанията „ Кеймбридж Аналитика “. Той е работил дружно с академика Александър Коган в университета Кеймбридж, с който са събирали данните.

„ Използвахме Facebook, с цел да съберем милиони персонални профили. И построихме модели, които експлоатират персоналната им информация и се прицелват в персоналните им демони. Това е основата, на която е издигната цялата компания ", споделя Кристофър Уайли.

Председателят на парламентарната комисия за следствие на " подправените вести " във Англия Демиан Колинс изиска през днешния ден притежателят на обществената мрежа Facebook Марк Зукърбърк да даде показания пред комисията, заяви в. " Гардиън ". Колинс настоя още изпълнителният шеф на компанията  " Кембридж Аналитика " Александър Никс също да свидетелства. 

" Трябва да чуем хората, които могат да приказват за Facebook от позицията на ръководители, което ги задължава да знаят истинита. Някой би трябвало да поеме отговорност за това. Време е Марк Зукърбърг да спре да се крие зад Facebook страницата си ", безапелационен бе Демиан Колинс.

Преди няколко години Facebook заяви, че " Кембридж Аналитика " е получила данни за консуматори от приложение в обществената мрежа. То предложило възнаграждение на потребителите, с цел да попълнят личностни проби. Приложението било свалено от 270 000 души. Благодарение на него разработчикът можел да стигне до друга информация за потребителите, като да вземем за пример наличие, което те са харесали, и даже да получи информации за техните другари. Така посредством приложението са събрани данни за милиони хора.

През 2015 година " Кембридж Аналитика " разгласи, че е унищожила информацията, която е получила посредством приложението. Но преди няколко дни Facebook получил сведения, че не всички данни са били заличени. Това накара обществената мрежа да блокира достъпа на " Кембридж Аналитика ", както и на нейния сътрудник " Лаборатории за стратегическа връзка ". Блокиран е и основателят на приложението за събиране на данни - преподавателя по логика на психиката от Университета в Кембридж Александър Коган.

Компанията " Кембридж Аналитика " твърди, че не е направила нищо неправилно. Тя твърди, че партньорската компания " Лаборатории за стратегическа връзка " е наела Коган да реализира широкомащабен проучвателен план в Съединени американски щати. После обаче научила, че Коган е получил персонални данни в нарушаване на политиката на Facebook и по тази причина изтрила всичко, получено от партньорската компания, която го е наела.

Щабът на Тръмп е наел " Кембридж Аналитика " през юни 2016 година, като ѝ е заплатил над 6,2 милиона $, съгласно данни на Федералната изборна комисия.

Компанията твърди, че комбинира разбор на личността с демографски индикатори, с цел да предскаже и повлияе на всеобщото държание. Тя разполага с данни за 220 милиона американци, или две трети от популацията на Съединени американски щати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР