„Данните, които имаме от производителите на трите ваксини, са за

...
„Данните, които имаме от производителите на трите ваксини, са за
Коментари Харесай

Епидемиолог: Преболедувалите COVID-19 не могат да бъдат заразни след това

„ Данните, които имаме от производителите на трите ваксини, са за тяхната успеваемост при попречване на заболяване. Ние не знаем доколко те понижават разпространяването на вируса. Аз не споделям, че те не понижават предаването на вируса, моето очакване е те значително да го понижат. На този стадий обаче нямаме данни и можем единствено да гадаем”, съобщи епидемиологът доктор Петър Марков в ефира на „ Неделята на NOVA”.

Според него при ваксини, които се ползват инжекционно, се основават антитела, които се намират в долните дихателни пътища и в кръвта. Те обаче не водят до основаване на антитела в носа и в гърлото. Това навежда доктор Марков на мисълта, че тези ваксини няма да предовратят заразяването на хора, които са имунизирани, макар, че ще ги предпазят от заболяване.

„ Въпросът е, че в случай че тези хора бъдат инфектирани, те ще бъдат заразни за близките. Тук епидемиологията отговори в наша изгода. Факта, че има построени антитела, значи, че те ще имат доста по-малки концентрации на вируса в техните тайни и надлежно няма да предават вируса на другите толкоз доста. Симптомите им също ще бъдат понижени. Това ме кара да си мисля, че въпреки всичко имунизациите ще могат да понижат заразата”, съобщи епидемиологът.

Той акцентира, че преболедувалите не могат да бъдат заразни по-късно. Причина за това е, че при тях заразяването е получено през лигавицата на носа и гърлото и там по-късно се образуват антитела. Тези антитела пазят от заразяване.

„ Ако аз бях преболедувал, в сегашния недостиг на ваксини, не бих търсил ваксина, а бих я отказал, с цел да има за тези, които не са боледували. Ако човек, който е преболедувал, си сложи ваксина, това няма да навреди. По-скоро ще усили тяхната защита”, добави доктор Марков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР