Данните често са определяни като петрола на XXI век, за

...
Данните често са определяни като петрола на XXI век, за
Коментари Харесай

Показваме на бизнеса как може да се възползва от данните си

Данните постоянно са определяни като петрола на XXI век, с цел да се илюстрира основното им значение за днешния бизнес. Те към този момент трансформират всеки един аспект от организациите - от стратегическия и бизнес модел, през маркетинга и създаването на артикули до човешките запаси и интервенциите. Tехнологичният водач Hewlett Packard Enterprise (НРЕ) предлага решения за предпазване, обработка, надзор и разбор на данните, с цел да помогне на бизнеса бързо и дейно да се оправи с новите провокации, пред които е изправен.

Българското бизнес посланичество на компанията, " Хюлет Пакард Ентърпрайс ръководен от Селектиум ", провежда събитие под надпис " Превърнете хаоса от данни в бизнес стойност ", което ще се състои на 12 октомври. Във форума ще се включат специалисти от разнообразни браншове, с цел да приказват за провокациите в региона на работата с огромни размери данни и вероятните им решения.

За цената на данните, за потреблението на облачната платформа HPE Ezmeral в " София Тех Парк " и до каква степен бизнесите осъзнават значимостта на обработката им споделя Мария Косанова, ръководещ шеф на " Хюлет Пакард Ентърпрайс ръководен от Селектиум ".
Знаят ли българските бизнеси цената на данните си?
Иска ми се да стартира с това, че българските бизнеси срещат безусловно същите провокации във връзка с данните, каквито срещат и бизнесите по света. Ние не сме изолирани в това отношение. На нашия пазар има осъзнаване на провокациите, само че сме в много начална фаза във връзка с оправянето с тях.
Реклама
За благополучие в последните 10 и може би малко повече години се вижда положителна наклонност - бизнес водачите в фирмите започнаха да възприемат ИТ освен като разход, като някакво " належащо зло ". Сега мениджърите осъзнават, че не става въпрос просто за разход, а за базисна потребност за компанията им. Това се потвърди и с коронавирус обстановката, потвърждават го всевъзможни световни стопански провокации, с които се сблъскваме всекидневно. Тоест технологиите са главен движещ фактор в живота ни в днешно време.

Разсъждавайки за провокациите на локално равнище, може би е редно да споменем и обществения бранш, където анализирането и ръководството на данни да вземем за пример е от изключителна значимост. Правилните планове, изпълнени професионално и с грижа към публичните потребности, могат да улеснят безпределно доста битието ни. И е явно, че в случай че въпреки всичко частните компании към този момент се ориентират към внедряването на нови технологии и вървят по пътя на своята цифрова промяна, то във връзка с обществения бранш нещата несъмнено не стоят по този начин и институциите ненапълно са длъжници на обществото.
Бързите разбори изискват обилни запаси - нещо, което постоянно е непостижимо за по-малките предприятия. Какво могат да създадат те, с цел да не изостават от изменящите се бизнес условия?
Искам да уточня, че ние не приказваме за бързи калкулации на данни, каквито вършат суперкомпютрите.

Тук е моментът да кажа повече за съдействието на нашата компания " Хюлет Пакард Ентърпрайс ръководен от Селектиум ", със " София Тех Парк ", тъй като планът ни е ориентиран точно към по-малките предприятия.
Реклама
С екипа на " София Тех Парк " установихме, че на пазари като българския, който има избрани специфики поради дребния си мащаб и степента на икономическо развиване, не всички, които са достигнали до осъзнаването, че вярното прилагане на данните им носи изгода, могат да си разрешат нужния запас да работят в тази посока. Затова взехме решение дружно да изградим една среда, която да обезпечи опция - по сходство на облачна услуга - на дребни бизнеси да употребяват и хардуерен и човешки запас.

В " София Тех Парк " към този момент действа платформата HPE Ezmeral, която дава аналитични запаси. Ползвайки решението на база ползване, на въпросните дребни предприятия няма да им се наложи да купуват цялостната платформа, нито пък да наемат един, двама или трима тясно профилирани експерти.
Данните постоянно биват сравнявани с петрола - също като естествения запас те се нуждаят от методично събиране и обработка, с цел да се трансфорат в в действителност потребен актив. Платформата HPE Ezmeral е ориентирана точно в тази посока. Какви са главните заключения две години след старта на новия бранд?
За страдание бизнесите у нас не са изцяло наясно по какъв начин могат да се възползват от данните и да ги трансфорат в катализатор на бизнес триумфа си. Технологиите се развиват извънредно бързо, коронавирус пандемията форсира този развой неимоверно и цифровата промяна сега е в пика си.

За мен фактът, че към момента ни се случва да приказваме за методично събиране и обработка на данни е показателно, че имаме още много път по посока на вярното схващане и боравене с технологиите. Простото събиране на данни няма никаква бизнес стойност. Това са просто данни. Ако не бъдат оценени, те не носят никаква изгода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР