Данни за всички транзакции, както и салдата по личните сметки

...
Данни за всички транзакции, както и салдата по личните сметки
Коментари Харесай

ОББ пуска нова функционалност, с което мобилното й приложение ще работи с няколко банки

Данни за всички транзакции, както и салдата по персоналните сметки в разнообразни банки - тази информация ще могат да употребяват клиентите у нас посредством нова функционалност на мобилното банкиране на ОББ, която беше публично показана на събитие в столицата.

От новата алтернатива на " ОББ Мобайл " ще могат да се възползват самостоятелни клиенти, които посредством нея ще могат да наблюдават когато и да е придвижването по всички свои сметки в разнообразни финансови институции. Чрез него потребителите ще могат още да получат информация за всички транзакции за последните 90 дни.

Към момента в приложението ще могат да бъдат въвеждани сметки с изключение на в ОББ и в Банка ДСК, " УниКредит Булбанк ", " Пощенска банка " и в " Първа капиталова банка ", а в бъдеще към този лист следва да бъдат добавени и други банки.

По думите на основния изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов нововъведението е стъпка към една от настоящите нововъведения на пазара - така наречен отворено банкиране (от англ. open banking).

Промяната към него е обвързвано с това забележителна част от данните за клиентите на финансовите институции да станат налични за трети лица. Целта е по този метод и въпросните трети страни да могат да правят за потребителите някои от финансовите услуги. Тези промени са заложени в промените в Директивата за платежни услуги на вътрешния пазар (PSD2).

" Ние се водим от трендовете при нововъведенията в бранша, като преди всичко те са свързани с персонализираното обслужване. Втората наклонност за 2019 година е към отвореното банкиране, а точно сметките на жителите да бъдат отворени и налични за трети страни ", изясни Андронов.

" Списъкът с нововъведения, които има разполагаем в Белгия като група, надвишава 100 и ние имаме много неща, които би трябвало да въведем и тук. Едно от тях, които вкарваме незабавно след Белгия и Ирландия в групата, е обвързвано с Директивата за разплащания и с мобилното банкиране. Става въпрос за така наречен отворено банкиране или мултибанкираща платформа. Всъщност сме първата банка, която прави това в България ", добави още той.

" Сред трите най-използвани мобилни приложения преди всичко са обществените мрежи, след тях са тези за времето и финансовите приложения ", разяснява от своя страна изпълнителният шеф с сектор " Финанси " в ОББ Кристоф Де Мил.

" Повече от 60% от хората в България имат сметка допълнително от една банка и повече от 70% от тях настояват, че биха употребявали сходно приложение ", съобщи той.

Пред Money.bg Илияна Войнова, която управлява цифровия отдел на ОББ, изясни, че все още новите функционалности, които ще предлага мобилното приложение, са свързани с опцията за инспекция на салдата по сметките и следене на транзакциите. В бъдеще обаче следва да бъдат въведени спомагателни варианти.

" Към момента преводи сред сметките и различен тип банкиране не може да се прави с приложението, само че това ще се промени след месец септември тази година. Тогава ще има промени в регулациите, свързани с Директивата за платежните услуги на вътрешния пазар ", разясни Войнова. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР