Данни за акаунти на служители в администрацията са в тъмната

...
Данни за акаунти на служители в администрацията са в тъмната
Коментари Харесай

Данни на служители в администрацията са били в ”тъмната мрежа”

Данни за сметки на чиновници в администрацията са в „ тъмната мрежа “. А доста от администрациите към момента дават за контакт мейли, отвън държавните. Това е записано в годишния доклад на Министерството на електронното ръководство за положението на осведомителните запаси за предходната година. Документът беше признат от служебния кабинет преди седмица, съобщи БГНЕС, базирайки се на държавното радио.

Макар и тъкмо тези проблеми да са били отстранени, отчетът регистрира, че доста служебни адреси, пощи и домейни, не са образувани по отношение на условията, признати от държавното управление в средата на 2022-ра.

За формалните интернет уеб сайтове и пощенски сървъри се употребяват домейни, разнообразни от „ bg “ – „ com “, „ org “, „ info “, „ net “ и други А за преписка се дава e-mail и отвън формалните домейни на администрациите. Не се организират постоянно инструктажи за повишение мрежовата сигурност. Редица институции не престават да употребяват остарели версии на протоколи за отбрана.

Докладът отбелязва, че с началото на войната в Украйна се следи внезапно увеличение на офанзивите „ отвод от услуга “ - с 80%.

Само 37% от администрациите имат дирекция, отдел или експерти, които да поддържат системите. 175 администрации или 30% от всички през 2022 година разчитат напълно на външни реализатори.

Докладът регистрира, че най-вече централните, профилираните, териториалните и регионалните администрации могат да си разрешат средства за 2023 година за програмен продукт и за лицензи. Под един % от общинските могат да го вършат. Асиметричността е, тъй като в общинските администрации имало доста по-малък брой чиновници. И те употребявали в пъти по-малко устройства и програмни артикули в работата си.

Докладът предлага да бъде разширена опцията за заплащане по електронен път на услуги. Да се подтиква потреблението им с намаляването на таксите за тях. Не е построена системата за електронна идентификация. А това е забавя развиването на електронното ръководство, регистрират от МЕУ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР