Данни от Google сочат, че онлайн търсенията, свързани с тревога

...
Данни от Google сочат, че онлайн търсенията, свързани с тревога
Коментари Харесай

Драстичен скок на търсенията в Google, свързани с изменението на климата

Данни от Гугъл сочат, че онлайн търсенията, свързани с паника за климата, са се нараснали фрапантно. Проучванията също по този начин демонстрират, че дамите са по-активни в паниката си за климата, в сравнение с мъжете.

Увеличаването на броя на горските пожари, наводненията и сушите по света са единствено някои от забележимите признаци на изменението на климата. Това, за което се оповестява по-малко, е въздействието на климатичните промени върху човешкото схващане.

Климатичната тревога - дефинирана като възприятие на паника от въздействието на изменението на климата - се е нараснала в международен мащаб, изключително измежду децата и младежите, осведоми BBC.

Търсенията на британски език свързани с климатична тревога през първите 10 месеца на 2023 година са 27 пъти повече в съпоставяне със същия интервал на 2017 година

През същия интервал се следи внезапно нарастване на броя на запитванията и на други езици. Като различен образец BBC загатва, че запитванията на португалски език са се нараснали 73 пъти.

Възможно е търсенията да са по-зачестени измежду езици с по-голяма информираност за изменението на климата или измежду тези, които употребяват Гугъл най-често. Експертите не допускат безусловно, че хората в страните с по-голям дял на търсенията са по-склонни да изпитват климатична паника.

Данните от Гугъл Trends сплотяват поръчките за търсене на " климатична тревога " и " екологична тревога " - термини, които постоянно се употребяват по един и същи метод, само че имат малко по-различно значение.

Климатичната тревога е тревога, обвързвана съответно с осъзнаването на изменението на климата. Екотревожността е по-общ термин, обвързван с осъзнаването на заканите за здравето на околната среда, в това число замърсяването и загубата на биоразнообразие.

Гугъл не мери просто общия размер на търсенията, а преглежда извадка от търсения, с цел да дефинира трендовете по света. Тя употребява мярка, наречена " интерес към търсенето ", с цел да прегледа относителната известност на поръчките за търсене във времето.

През последните пет години скандинавските страни са имали максимален дял от търсенията, свързани с безпокойствие за климата.

Финландия, Швеция, Дания и Норвегия са страните, на които се падат повече от 40% от поръчките за търсене, свързани с " паника за климата ".

Гугъл осведоми, че през последните 12 месеца е видяно и световно нарастване на запитванията за бъдещето на планетата и околната среда.

" Когато погледнете типа на тематиките, които хората търсят, е явно, че те желаят да схванат какво се случва, само че също по този начин и да подхващат дейности ", съобщи представител на компанията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР