Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за

...
Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за
Коментари Харесай

„Галъп“: Гласовете за Радев идват от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС


Данни от екзитпола на „ Галъп интернешънъл болкан “ на балотажа за президент демонстрират, че на практика всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и Движение за права и свободи, са дали своят вот отчетливо в интерес на Румен Радев, заяви БНР. Най-отчетлива е поддръжката за настоящия държавен глава измежду последователите на Българска социалистическа партия, „ Продължаваме промяната “ и „ ИТН “.

Профилът на гласувалите за Румен Радев в по-голяма степен, спрямо този на Герджиков, демонстрира поддръжка измежду хора с по-благоприятна витална вероятност, т.е. по-високо обучение, местоживеене в по-големи насели места, принадлежност към по-млади групи и така нататък Това в огромна степен кореспондира с поддръжката за Радев от страна на „ Продължаваме промяната “ – групировка, която се базира точно на стопански дейните възрасти, показва „ Галъп “.

Другата съществена поддръжка за Радев идва от Българска социалистическа партия – партия, която пък нормално има поддръжка измежду по-възрастни хора, с по-ниски приходи и така нататък

В общи линии електоратите на партиите са излезли да гласоподават относително съразмерно по отношение на предходната неделя (включително и електоратите на нови обединения и обединения, които още не са образували твърди структури на подкрепа) с едно очевидно изключение – Движение за права и свободи.

" Като дял от всички дали своят вот младежите подкрепили Румен Радев са повече от младежите, застанали зад проф. Герджиков. Като общ дял от всички дали своят вот повече хора с с висше и полувисше обучение са дали своя глас за Радев. Друго интнересно е, че за проф. Гердижиков са дали своят вот повече хора в сравнение с за Радев в столицата и в селата ", сподели в " Хоризонт до обед " Яница Петкова.

Почти 100% от вота на излезлите да гласоподават последователи на Българска социалистическа партия са отишли при Радев, над 90% от тези на Политическа партия (и 8% за Герджиков) и на Има Такъв Народ (и 7% за Герджиков), над 70% от последователите на „ Възраждане “ и на Демократична България също са избрали Радев и така нататък

В близо 90% от случаите пък почитателите на ГЕРБ са избрали Герджиков. Има обаче и 12% от тях, които са подкрепили Радев.

При Движение за права и свободи поддръжката за Герджиков е в съответствие 69% за Герджиков против 28% за Радев.

Така повече от една трета от вота за Радев е пристигнала от Политическа партия, близо една четвърт – от Българска социалистическа партия, една десета – от Има Такъв Народ, 7% – от Демократична България и така нататък

Вотът при Герджиков идва главно от ГЕРБ (близо две трети от общия избор на кандидата) и от Движение за права и свободи (13% от общия избор за кандидата). 7% от вота за Анастас Герджиков идва от последователи на Политическа партия и така нататък

До квадратчето „ Не поддържам никого “ относително по-често са прибягвали последователи на „ Възраждане “ и „ Демократична България “ – очевидно изборът сред двамата претенденти е бил сложен. Разбира се в тези два електората като цяло уверено доминират гласовете за Радев.

В квадратчето „ не поддържам никого “, закономерно, личат най-много хора, които и в предходния тур са дали своят вот по този начин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР