Данни от ежеседмичния анализ на отпадъчните води на София за

...
Данни от ежеседмичния анализ на отпадъчните води на София за
Коментари Харесай

Отпадните води на София потвърждават спада на Covid-19

Данни от ежеседмичния разбор на отпадъчните води на София за Covid-19 удостоверяват формалната статистика за заболеваемост, оповестяват от " Софийска вода ", която вкара подобен способ, създаден взаимно с Центъра по подготвеност “Clean and Circle” към Биологическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".

На 26 април са били открити 435 генни копия/mgN на вируса на входа на пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово. За същия ден Единният информативен портал оповестява за 377 са новодиагностицираните с COVID-19*. Генните копия съставляват броя на гена от вирусната РНК на Covid-19 и посочват замърсяването на водата на входа на станцията. Техният брой не мери точния брой на болни хора, а наклонност за увеличение или понижаване на вируса в отпадъчните води.



Към момента тестванията се правят един път седмично от проби на отпадъчна вода преди процеса на филтриране.

Методът за засичане на ковид може да послужи за прогноза на евентуални нови талази и разкриване на огнища на болестта, защото появяването му в отпадъчните води изпреварва признаците при популацията. Методът може да се употребява и контролни цели - в случай че пробата на локалното население е негативен, само че вирусът е открит в отпадъчните води, би трябвало да се изследват евентуални източници на зараза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР