Дънките са едни от най-предпочитаните дрехи, които всеки от нас

...
Дънките са едни от най-предпочитаните дрехи, които всеки от нас
Коментари Харесай

Факти за дънките, които със сигурност не сте знаели до сега

Дънките са едни от най-предпочитаните облекла, които всеки от нас има в дрешника си. Едва ли има някой, който да не е обувал най-малко един път през живота си дънки, даже и това да не е ежденвното му облекло. За други път сигурно дънките са дрехата, която не смъкват от себе си и се усещат най-комфортно в нея.

Попадали ли сте обаче на някои любопитни обстоятелства за дънките, които несъмнено могат да ни изненадат? Е, през днешния ден ще ви разкрием какво споделят с читателите от rozali.com:

Появата на дънките
Така наречения дънков плат, от който се шият дънките през днешния ден, бил прочут на хората още от XV век. Масовото му разпространяване, обаче идва доста по-късно, а точно в края на XIX век. Тогава дънките били униформа за служащите, изработвана от памучен плат. Ливай Щраус – белгийски бежанец, който изкарвал прехраната си като шиел палатки за златотърсачите в Америка, бил първият, който употребявал дебелия плат за изработката на работни панталони.

Един ден той чул, по какъв начин служащите се оплакват, че панталоните им се изтъркват и късат за седмица и решил, че може да употребява по-здравия плат, с който шиел палатки, за изработката им. Успехът му бил толкоз голям, че скоро клюки за чудотворни панталони се популяризирали из цяла Америка.

Откъде произлиза името джинси?
В края на XIX век дънковият или именуван още джинсов плат се транспортирал от град Генуа. Американците произнасяли името на града по собствен метод и вместо „ Дженуа “, то звучало като „ Дженс “. Така скоро всички привикнали да посочват града „ Джинс “. След това почнали да назовават самата тъкан, а по-късно и панталоните, направени от нея

Дънките първоначално били единствено кафяви
Прототипът на познатите ни дънки в действителност бил в кафяв, а не в наследник цвят. Синята багра им давала специфична багра – индиго. Тогава тя коствала стотинки, по тази причина било елементарно да се употребява. Индигото обаче имало и една специфичност: оцветявало единствено кръстосаните влакна.

След всяко измиване, дънките ставали по-меки и последователно приемали формата на тялото.

Кафявата багра не постигала сходен резултат – облеклата оставали твърди и заради това не били толкоз атрактивни за потребителите. В резултат на това кафявите дънки били спряни от произвеждане и синият цвят станал главен.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР