Дания започна да отваря училищата след като един месец бяха

...
Дания започна да отваря училищата след като един месец бяха
Коментари Харесай

Първа в Европа: Дания започна постепенно да отваря училищата

Дания стартира да отваря учебните заведения откакто един месец бяха затворени поради епидемията от новия ковид (COVID-19), трансформирайки се в първата страна в Европа, която го прави.

Детски ясли, детски градини и начални учебни заведения бяха отворени, оповестява сътрудник на " Франс прес ", откакто бяха затворени на 12 март в опит да се ограничи епидемията.

Часовете обаче се възобновяват единствено в към половината от датските общини и в към 35% от учебните заведения в столицата Копенхаген, защото някои желаеха повече време за адаптиране към наложените здравни ограничения.

Очаква се всички учебни заведения да отворят още веднъж до 20 април.

В началото на април държавното управление на страната разгласи, че учебните заведения ще бъдат отворени още веднъж, " при изискване, че всички съблюдават отдалеченост и мият ръцете си ".

Училищата са длъжни да подсигуряват, че се поддържа разстояние от два метра сред бюрата в класните стаи и би трябвало да се провеждат междучасия за дребни групи.

За да се придържат към насоките, доста учебни заведения избират часовете навън, което съставлява предизвикателство за учебните заведения в градските региони.

Някои родители се оповестиха срещу възобновяването на учебните заведения, базирайки се на опасения за здравето. Петиция, озаглавена " Моето дете не е морско свинче " събра към 18 000 подписа.

Хенрик Вилхелмсен, шеф на учебно заведение в квартал Норебро, съобщи, че " чакат много деца да бъдат държани вкъщи ".

Учениците от междинните и междинните учебни заведения ще продължат отдалечените часове и се чака да се върнат в класните стаи на 10 май.

Към вторник в Дания има 6 691 доказани случая на гибелта на Covid-19 и 299.

Страната е забранила събирането на повече от 10 души, а питейните заведения, заведенията за хранене, фризьорите, комерсиалните центрове и клубовете са затворени.

Преди Дания, Австрия беше първата европейска страна, която разкри своята пътна карта за завръщане към " новото обикновено ". Във вторник тя разреши на дребните нехранителни магазини да се отворят, като в същото време съблюдава разпоредбите за обществено разграничаване и изискваше да се носят маски в магазините и в публичния превоз.

Австрия възнамерява да държи учебните заведения, кафенетата и заведенията за хранене затворени най-малко доникъде на май.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР