Дания ще се включи в общата отбрана на Европейския съюз

...
Дания ще се включи в общата отбрана на Европейския съюз
Коментари Харесай

След референдум: Дания се включва в отбранителната политика на ЕС

Дания ще се включи в общата защита на Европейския съюз откакто болшинството жители на страната поддържаха това на референдум.

66,9% oт гласувалите датчани са подкрепили страната им да се причисли към общата политика на сигурност и защита на Европейски Съюз. Дания е единствената европейска страна, която не взе участие в политиката за сигурност и защита на Европейски Съюз. Резултатът от допитването до народа ще промени това и Дания ще се включи във вземането на решения в региона на защитата, както и да взема присъединяване общи учения, военни интервенции, както и ще се употребява от еврофондовете за развиване на отбранителната промишленост.

" Дания изпрати значим сигнал. На нашите съдружници в Европа и в НАТО, и на президента Владимир Путин. Ние показахме, че когато Путин нахлува в една свободна страна и заплашва стабилността на Европа, ние, другите, се сплотяваме ", сподели министър председателят на Дания Мете Фредериксен.

„ За страдание, чакаме да пристигна време, което ще бъде още по-нестабилно от това, което претърпяваме в този момент. Вярвам, че това е вярно за Европа, имам вяра, че е вярно за Дания, имам вяра, че е вярно за нашето бъдеще “, сподели още Фредериксен.

„ Светът се трансформира, и то не по добър метод. Необходимо е да бъдем единни и да засилим съдействието, което укрепва нашата сигурност “, сподели и ръководителят на опозиционната Либерална партия Якоб Елеман-Йенсен.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел приветстваха “историческия избор ” на Дания.

" Приветствам мощното обръщение за ангажираност към нашата обща сигурност, изпратено от датския народ. Убеден съм, че и Дания, и Европейски Съюз ще извлекат взаимна изгода от това решение. ", написа в Twitter Фон дер Лайен.

“Народът на Дания направи исторически избор. Светът се промени, откогато Русия нахлу в Украйна. Това решение ще бъде от изгода за Европа и ще направи Европейски Съюз и датския народ по-силни ”, написа Шарл Мишел.

The people of Denmark have made a historic choice.

The world has changed since Russia invaded

This decision will benefit Europe and make both the EU and the Danish people safer and stronger.

I welcome the determined leadership shown by Mette Frederiksen.
— Charles Michel (@eucopresident)
Провеждането на референдума бе в съгласие през март – по-малко от две седмици след началото на войната, а тогава министър-председателят на Дания прикани жителите да гласоподават в поддръжка на унищожаване на изключението, като съобщи, че това " ще укрепи сигурността " на страната.

Дания контракти още при влизането си в Европейския съюз да не взе участие в отбранителната политика на съюза. Тогава Копенхаген контракти изключения и право да взе участие по избор в още три европейски политики - за битката с престъпността, за поданството и за въвеждането на еврото.

Допитването до народа на Дания е следващ образец за устрема за по-близки връзки в защитата сред членовете след началото на съветската инвазия в Украйна. По-рано Финландия и Швеция взеха историческо решение да аплайват за участие в НАТО – въпрос, който ще бъде прегледан на среща на върха през юни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР