Дания ще изпрати на Украйна най-големия си пакет военна помощ

...
Дания ще изпрати на Украйна най-големия си пакет военна помощ
Коментари Харесай

Дания отпуска военна помощ на Украйна за почти 1 млрд. долара

Дания ще изпрати на Украйна най-големия си пакет военна помощ на стойност 833 млн. $, заяви датското министерство на защитата, представено от Българска телеграфна агенция.

Разходите са разпределени по 4,3 милиарда датски крони през 2023 година, 1,4 милиарда датски крони през 2024 година и 52 млн. датски крони през 2025 година

Дарителският пакет се финансира от Фонд “Украйна ” и в съдействие с интернационалните сътрудници способства за редица търсени качества, които могат да подкрепят военната защита на Украйна, в това число танкове, бойни машини на пехотата, танкови муниции и зенитни оръдия.

“За да може Украйна да продължи да се пази от противозаконната инвазия на Русия, е извънредно значимо страни като Дания да продължат да оказват военна и икономическа поддръжка на Украйна. Сега вършим това с най-големия датски финансов принос до момента под егидата на групата страни, които се срещат постоянно в базата в Рамщайн под американско управление ”, споделя министърът на защитата Троелс Лунд Поулсен.

Преди идната среща на Контактната група по въпросите на защитата на Украйна в Рамщайн министърът на защитата и министърът на външните работи осведомиха през днешния ден Комисията по външна политика за дарението.

“С днешния пакет от дарения навлизаме в нова фаза. След повече от година и половина война съвсем изпразнихме запасите за защита. Ето за какво в този момент се стремим към по-целенасочени взаимни поръчки и интернационално съдействие, които са съобразени с потребностите на Украйна тук и в този момент ”, споделя министърът на външните работи Ларс Расмусен.

Новият дарителски пакет за Украйна ще обезпечи танкове, бойни машини на пехотата, танкови муниции и противовъздушни оръдия за военната защита на Украйна. Това е дванадесетият и максимален дарителски пакет, който Дания изпраща на Украйна след нашествието.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР