Дания се сблъсква с нарастващи критики заради решението си от

...
Дания се сблъсква с нарастващи критики заради решението си от
Коментари Харесай

План на Дания за връщане на сирийци в родината им предизвиква критики

Дания се сблъсква с възходящи рецензии поради решението си от предходната година да отнеме разрешенията за престояване на сирийските бежанци, базирайки се на " безвредна " обстановка към Дамаск, само че страната се придържа към позицията си, осведоми " Франс прес ".

Твърдата датска позиция е нов знак, че страната в този момент има една от най-рестриктивните миграционни политики в Европа.

" Нито една друга страна в Европа не е приела такава политика ", показва Нилс-Ерик Хансен, юрист, профилиран по проблемите на миграцията.

На последните избори през 2019 година социалдемократите, ръководени от Мете Фредериксен, възприеха рестриктивна линия във връзка с имиграцията и съумяха да вземат властта от консервативното държавно управление, подкрепено от крайнодясната Датска национална партия.

Масовото равнодушие към смяната в политиката в скандинавската страна бе прекратено при започване на април, откакто един от клиентите на Хансен, младеж, който следва да приключи приблизително учебно заведение, описа за случая си по датската телевизия.

Говорейки отличен датски, 19-годишната Ая Абу-Дахер развълнува феновете, след попита, сдържайки сълзите си, какво е " сбъркала ".

" Отличната ученичка " съгласно шефа на гимназията ѝ в Нюборг пропагандира нейното семейство да бъде позволено да остане.

Наскоро на младото сирийско момиче ѝ е било казано, че разрешението ѝ за престояване, което е изтекло в края на януари, няма да бъде възобновено.

Подобно на нея, на 189 сирийци към този момент им бяха отнети разрешителните им за престояване от лятото на 2020 година, откакто Копенхаген реши да преразгледа въпросите на към 500 сирийци от Дамаск, който е под контрола на режима на Башар Асад.

Отнемането на разрешенията беше направено с претекста, че " актуалната обстановка в Дамаск към този момент не е такава, че да оправдава позволение за престояване или удължение на разрешението за престояване ".

Някои от отхвърлените жалбоподатели, които в началото са получили единствено краткотрайно позволение, са настанени в център за задържане.

" Намирайки се в център за връщане, не можете да работите, нито да учите и получавате храна три пъти дневно. По принцип те ви държат там, до момента в който не подпишете документ, че непринудено ще се върнете в Сирия ", сподели Хансен пред " Франс прес ".

Съгласно датското имиграционно законодателство разрешенията за краткотрайно престояване се издават без последна дата в случаите на " изключително сериозна обстановка в страната на генезис, характеризираща се с случайно принуждение и набези против цивилни лица ", само че могат да бъдат анулирани, откакто изискванията се считат за усъвършенствани.

Понастоящем към 35 500 сирийци живеят в Дания , повече от половината от които са пристигнали през 2015 година, съгласно статистиката на Дания

Миналата седмица Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) съобщи, че е угрижен за решението на Дания, даже при депортирани сега депортации заради липса на съдействие сред Дания и сирийския режим след години на революция.

ВКБООН съобщи, че " не смята, че последните усъвършенствания в сигурността в елементи от Сирия са задоволително фундаментални, постоянни или трайни, с цел да оправдаят прекратяването на интернационалната протекция за всяка група бежанци ".

Правозащитната организация Amnesty International също осъди " тревожното развиване ".

" Дания продължава да изпраща сигнали, че не желаят лица, търсещи леговище в страната, и плаши тези, които са тук, да се завърнат в родните си страни, даже когато не са в сигурност ", сподели Лиза Блинкенберг, старши консултант на Амнестия в Дания AFP.

" Дания освен е най-лошото място в Европа, само че и страната демонстрира липса на взаимност с други европейски страни, отказващи да вземат присъединяване в тежестта, " сподели Хансен.

Но макар рецензиите даже от Народното събрание, държавното управление държи на оръжията си.

" Политиката на държавното управление работи и аз няма да отстъпя, няма да се случи ", сподели социалдемократичният министър на миграцията Матиас Тесфайе след излъчването на молбата на Ая Абу-Дахер.

" Дания е отворена и почтена от първия ден. Ясно декларирахме на сирийските бежанци, че разрешението им за престояване е краткотрайно и че разрешението може да бъде отнето, в случай че потребността от отбрана престане да съществува ", сподели Тесфайе пред Франс прес в петък.

Скандинавската страна има посочена цел да " нула търсещи леговище ", а също по този начин предлага специфични безплатни средства за безплатни помощи за непринудено завръщане, които бяха признати от 137 сирийци през 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР