Дания се готви за абдикацията на кралица Маргрете Втора в

...
Дания се готви за абдикацията на кралица Маргрете Втора в
Коментари Харесай

Кралицата слиза от трона: Дания се готви за абдикацията на Маргрете Втора

Дания се готви за абдикацията на кралица Маргрете Втора в неделя. Навръх Нова година в обръщението си кралицата разгласи, че се отдръпва в интерес на сина си принц Фредерик. Датчаните ѝ отдават респект и се пробват да одобряват смяната. Защото тя беше на престола повече от половин век и няколко генерации датчани са израснали като нейни жители.



Една кралица се отдръпва с цялото величие, с което носеше короната в продължение на 52 години. В ледения Копенхаген се състояха последните ритуали от протокола - последно прекосяване с покритата със злато над 100 - годишна колесница до двореца, последна визита с наградени и заслужили персони. За доста от близо шестте милиона жители новината беше изненадваща.

" Реших, че в този момент е настъпил точният миг ", сподели Маргрете Втора, кралица на Дания (31.12.2023 г.)



Много датчани не помнят различен монарх, а кралицата се ползваше с голямо утвърждение. Заема престола през 1972 година, когато е на 32 години, след конституционна смяна, която дава правото на дами да застават отпред на монархията. И от този момент е с неизменима усмивка, безупречна грациозност и постоянно покрай хората.

- Беше отличен образец за всички. Беше страхотна като кралица.



Известна е с артистичните си заложби и със своята пристрастеност към приказките на фамозния повествовател Ханс Кристиян Андерсен и към балета. Съчетава двете като в продължение на три десетилетия основава костюми и декори, един от най- известните е този на Снежната кралица преди три години. Нейна огромна обич е археологията, която е изучавал в Кеймбридж. Затова сладкарница в Копенхаген сътвори специфичен десерт в чест на Маргрете Втора във формата та пирамида с корона.



" Създадохме този сладкиш особено за абдикацията. Винаги вършим нещо особено във връзка кралски сватби, рождени дни. Направен е от марципан, солен карамел и печени бадеми, затрупан с мус от маракуя и отрупан с шоколад. Вдъхновен е от кралицата, която в ранните си години е била на разкопки при египетските пирамиди ", сподели Хенрик Йонсбак, сладкар от Копенхаген.



На 14 януари тя ще се отдръпна. Датата е специфична - на този ден татко ѝ и предава короната. А в неделя тя ще подпише декларация, с която ще отстъпи властта на сина си и той ще стане крал Фредерик Десети.



фотоси: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР