Дания помогнала на САЩ да шпионира съседите си - Германия,

...
Дания помогнала на САЩ да шпионира съседите си - Германия,
Коментари Харесай

Западните страни се шпионират по поръчка на САЩ, твърди датско издание

Дания помогнала на Съединени американски щати да шпионира съседите си - Германия, Франция, Швеция, Норвегия... И американският президент Джо Байдън просто по този начин отива в Европа! Трудно е да си представим по-неблагоприятен миг за откровения! Но при всеобщото отвращение у всеки има част от общия интерес, с цел да не раздува тази история, споделя датски откривател. В края на краищата остава да забележим кои страни с изключение на Дания са изпълнили деликатните задания на американската АНС. Тази тематика преглежда датското издание Berlingske
Предполагаше се, че идното посещаване на Джо Байдън ще удостовери, че всичко се възстановява и ще бъде както преди. „ Америка се завърна “ - разгласи той. А две седмици по-късно, по време на първата си аудиенция в Европа, той ще потвърди, че другарството от двете страни на Атлантика е по-силно от всеки път.
И тогава се случи неприятното. В неделя (30 май) вечерта Датското радио заяви, че Съединените щати подслушват водещи политици в Германия, Швеция и Норвегия, а Дания им оказва помощ. " Няма подозрение, че времето по никакъв начин не е уместно ” - споделя Мартин Маркусен, професор в Университета в Копенхаген и откривател на дипломацията. „ Ситуацията заплашва да се утежни, в случай че не се реши. Това е заредено с изостряне на връзките сред Дания и нейните съседи и на Съединените щати с нейните съдружници “ - споделя той.
Съобщава се, че измежду жертвите на шпионажа били немският канцлер Ангела Меркел и някогашният външен министър, а в този момент президент, Франк-Валтер Щайнмайер.
Според Датското радио шпионажът е оголен още през 2015 година в отчет на военното разузнаване с кодово име „ Операция Рогоз. В него се твърди, че следенето е осъществено посредством датски интернет кабели в съдействие с Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединени американски щати.
Подслушването е осъществено, когато Джо Байдън е вицепрезидент по времето на Барак Обама, а в този момент, когато отива в Европа, диалогът заплашва да получи противен поврат - написа брюкселското издание.
Шпиониране на другари
Министрите на защитата на Норвегия и Швеция към този момент желаеха пояснение от Дания.
А в понеделник (31 май) вечерта Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон излязоха на сцената: „ Това е недопустимо сред съдружници и още повече сред европейски сътрудници “ - сподели Еманюел Макрон, а Меркел се съгласи с него.
Йенс Рингсмос, професор във Факултета по обществени науки в Университета на Южна Дания и специалист от алиансите, оприличи обстановката на спектакъл, където доста събития се организират зад кулисите. Политиците не могат да имат визия какво се случва в разузнаването, само че публиката вижда единствено тези на сцената.
 Захарова: Скандалът с подслушването в Дания е върхът на айсберга на обстановката в НАТО Захарова: Скандалът с подслушването в Дания е върхът на айсберга на обстановката в НАТО
Информацията, че датските специфични служби дружно със Съединени американски щати са шпионирали европейски политици, е единствено „ върхът на айсберга “, с...
„ Сега част от протичащото се зад кулисите проникна през завесата и влезе в аудиторията. И политиците би трябвало да реагират по някакъв метод. Би било извънредно необичайно, в случай че шведите, германците и норвежците не осъдят обстановката. Но множеството от тях надали са сюрпризирани ” - споделя Йенс Рингсмос.
Въпреки поредицата от гневни мнения, този въпрос надали ще се трансформира в главен на срещите на Джо Байдън в Европа, съобщи Хенрик Брайтенбах, началник на Центъра за военни проучвания в университета в Копенхаген. „ Политиците би трябвало да успокоят националните си аудитории, че и те са недоволни. Но в реалност всички са заинтригувани всичко да се успокои допустимо най-скоро “ - споделя той.
В същото време главната вест тук е ролята на Дания в подслушването на Меркел и други. Вестник Dagbladet Information разкри още през 2014 година, че датската военна разследваща работа е помогнала за подслушване на кабели за данни, само че без да сочи имена. А още по-рано, през 2013 година, американският изобличител Едуард Сноудън заяви, че АНС употребява тази система, с цел да подслушва телефона на Ангела Меркел. Последваха гръмки митинги от Германия и изгонването на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ от Берлин. Но митингите бързо заглъхнаха и две години по-късно наказателното следствие по случая беше закрито.
Този път страните също са заинтригувани да закрият обществената част на делото допустимо най-скоро, допуска Хенрик Брайтенбах. „ Шпионажът сред другари го е имало и ще го има. Неприятно е, само че е правилно “ - споделя той. После цитира датския министър на защитата Трине Брамсен за недопустимостта на последователен шпионаж сред съдружниците. „ Тоест се оказва, че непрекъснатото шпиониране на другари не е обикновено. Но в случай че е малко, тогава може. По този метод се признава, че това по този начин и става “ - споделя Хенрик Брайтенбах.
Последиците за Дания
 Твърдения на датска телевизия: Помагали сме на Съединени американски щати да шпионират висши политици Твърдения на датска телевизия: Помагали сме на Съединени американски щати да шпионират висши политици
Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати (NSA) е подслушала датските интернет кабели, с цел да шпионира висши политици и високопоставени с...
Въпреки че Дания е помогнала на Съединени американски щати да подслушват телефона на Ангела Меркел, това не значи, че тя е единственият им обект в шпионирането на европейски политици или даже най-важният. Както личи от разкритията на Едуард Сноудън от 2013 година, датското военно разузнаване е единствено един от многото сътрудници на АНС по света.
„ Ще бъда доста сюрпризиран, в случай че Дания внезапно се окаже единствената, която е направила това или най-малко е изразила готовността си “ - споделя Йенс Рингсмос.
Разобличението е заредено и с последствия за датското военно разузнаване. Оказва се, че то е нарушило едно от най-важните правила на разузнаването: тайната информация би трябвало да се пази в загадка. „ Доказано е, че във военното разузнаване е имало течове и това може да подкопае желанието на други страни да споделят информация с Дания в бъдеще “ - споделя Йенс Рингсмос.
Американският шпионаж няма да остане без последици във външната политика. Хенрик Брайтенбах счита, че тези разкрития са една от аргументите за растежа на бюджетите за защита в редица европейски страни през последните години. „ Струва ми се, че тази остаряла история изигра роля, когато европейската защита получи нови вливания и стана по-независима от Съединени американски щати. Шпионските разкрития също способстваха за това “ - заключава той.
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР