Дания планира да унищожи популацията си от над 15 милиона

...
Дания планира да унищожи популацията си от над 15 милиона
Коментари Харесай

Дания планира да заличи цяла популация от норки заради К-19

Дания възнамерява да унищожи популацията си от над 15 милиона норки заради опасенията, че разновидността на новия ковид при животните се е популяризирала и върху хората.

По време на конференция в сряда министър председателят Мете Фредериксен съобщи, че минимум 12 души са инфектирани с мутиралия вирус, който произлиза от фермите за норки.

Според ABC News министърът на опазването на здравето Магнус Хейнике сподели, че половината от 783 случая на COVID-19 при хора в Северна Дания " са свързани " с норка. (Общо в страната има минимум 51 042 случая на COVID-19 и над 725 смъртни случая съгласно New York Times )

„ Това е доста, доста съществено “, сподели Фредериксен, добавяйки, че решението им да отстраняват цялата популация на норки в страната произтича и от опасенията, че разновидността може да сътвори компликации за ефикасността на бъдещите ваксини. " Имаме огромна отговорност към личното си население, само че с откритата разновидност имаме още по-голяма отговорност и за останалия свят ", сподели тя, съгласно Ройтерс.

Според ABC News това ще коства на Дания - най-големият производител на кожи от норки - до 5 милиарда крони (785 милиона долара), с цел да изгони 15 милиона норки в страната.

Като цяло има към 15 и 17 милиона норки в към 1100 ферми в Дания.

Епидемия от COVID-19 измежду популацията на норки също се популяризира неотдавна в Съединените щати, по-специално във фермите за кожи в Уисконсин, Мичиган и Юта.

Миналия месец представител на Министерството на земеделието, търговията и отбраната на потребителите в Уисконсин удостовери, че повече от 2000 норки са умрели, защото животните във плантация в окръг Тейлър са били позитивни за SARS-CoV-2, вирус, който предизвиква COVID-19 при хората.

В Министерството на селското стопанство и развиване на селските региони Мичиган също разгласи предишния месец, че норки в една плантация са реагирали позитивно за SARS-CoV-2. В Юта близо 10 000 норки са умряли от COVID-19 в девет разнообразни ферми за кожи, заяви NBC News на 9 октомври.

" Норките демонстрират дишане с отворена уста, обособяване от очите и носа и не са заболели няколко дни, преди да починат ", сподели ветеринарният доктор от Юта доктор Дийн Тейлър пред NBC News. " Те нормално умират в границите на идващия ден. "

Норките бяха открити за първи път податливи на SARS-CoV-2 през април, когато фермите в Холандия претърпяха няколко огнища в популацията си на животни, заяви Асошиейтед прес. Оттогава са открити огнища измежду норки в Испания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР