Дания незабавно е прекратила новите проучвания за петрол и газ

...
Дания незабавно е прекратила новите проучвания за петрол и газ
Коментари Харесай

Дания прекратява новите проучвания за петрол и газ в Северно море

Дания неотложно е прекратила новите изследвания за нефт и газ в датската част на Северно море като част от проект за поетапно унищожаване на добива на изкопаеми горива до 2050 година, оповестява " Гардиън ".

Вчера датското държавно управление гласоподава в поддръжка на проектите за анулация на идващия кръг на лицензиране за нефт и газ в Северно море, 80 години откакто за първи път стартира изследване на своите находища от въглеводороди.

На 55-те съществуващи датски петролни и газови платформи, разпръснати в 20 петролни и газови залежи, ще бъде позволено да продължат да добиват изкопаеми горива, само че крайъгълното решение за преустановяване на търсенето на нови находища в остаряващия басейн ще подсигурява завършек на производството на изкопаеми горива в Дания.

" Сега слагаме финален завършек на изкопаемата ера ", настоя датският министър за климата Дан Йоргенсен.

Хелене Хагел от датския клон на интернационалната природозащитна организация " Грийнпийс " дефинира гласуването в Народното събрание като " повратен миг ", който ще разреши на страната да се " утвърди като зелен лидер и да въодушеви други страни да прекратят зависимостта ни от изкопаемите горива, които повреждат климата ".

Тя сподели: " Това е голяма победа за климатичното придвижване и за всички хора, които дълги години упорстваха това да се случи. "

Дания е произвеждала еквивалент на 103 000 барела петрол и газ дневно през 2019 година спрямо Обединеното кралство, което е произвеждало 1,7 млн. Барела петролен еквивалент през предходната година и Норвегия, което е произвеждало 1,8 милиона барела дневно.

Решението й да дефинира дълготраен период за добива на петрол и газ евентуално ще окаже напън върху английския министър председател Борис Джонсън да последва образеца му, до момента в който страната се приготвя да води старания за справяне с климатичната рецесия по време на договарянията на Организация на обединените нации за климата в Глазгоу идната година.

" Ето по какъв начин наподобява водачеството в региона на климата ", сподели Мел Еванс, старши климатичен клиент на Greenpeace UK. " Всички погледи ще бъдат ориентирани към Обединеното кралство през идната година, защото ние сме домакини на основни климатични договаряния, тъй че нашият министър председател би трябвало да вземе под внимание. Ако Джонсън желае да продължи и да построи световен подтик за прехода към чиста сила, той би трябвало да анулира идващия кръг на лицензиране на петрол и газ, да приключи всички бъдещи изследвания и да се откаже от законовото условие за добиване на колкото се може повече от басейна на Северно море. "

Аналитичният център на IPPR прикани държавните управления на Обединеното кралство и Шотландия по-рано тази седмица да прекратят производството на петрол и газ посредством поредност от намаляващи цели за пет години и да отстранен спорна политика, която приканва фирмите от Северно море да извличат толкоз нефт и газ, колкото те консерва от стареещия басейн.

Deirdre Michie, основен изпълнителен шеф на Oil and Gas UK, сподели пред Guardian, че строгият период за рандеман на петрол и газ - сходно на възбраната за продажба на нови транспортни средства с изкопаеми горива от 2030 година - ще бъде " тъп инструмент ", който може да докара до " непредвидени последствия " за вложения и хиляди работни места.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР