Дания може да бъде следващата европейска страна, на която ще

...
Дания може да бъде следващата европейска страна, на която ще
Коментари Харесай

Дания рискува да не получава руски газ, тъй като отказва да плаща синьото гориво в рубли


Дания може да бъде идната европейска страна, на която ще бъдат прекратени доставките на съветски природен газ, защото най-голямата ѝ енергийна компания отхвърля да заплаща за него в рубли, съобщи БНР.

Компанията " Орстед " (Ørsted) предизвести в понеделник, че има риск " Газпром износ " да спре да ѝ доставя газ, тъй като ще продължи да заплаща в евро, като крайният период за заплащане е вторник, оповестява " Файненшъл таймс ".

" Нямаме законово обвързване по контракта да плащаме в рубли и неведнъж сме уведомили " Газпром износ ", че няма да го създадем “, прибавиха от " Орстед ".

В този случай Дания ще се причисли към Финландия, Полша и България в прекратяването на доставките на газ от Русия.

" Орстед " сподели, че всяко сходно деяние би било нарушаване на контракта, добавяйки, че защото нито един газопровод не свързва директно Русия с Дания, въпреки всичко ще е допустимо скандинавската страна да получава газ, само че че той " в по-голяма степен " “ ще би трябвало да бъде закупен на открития пазар.

" Очакваме това да бъде допустимо ", прибавиха от датската компания.

Датската компания, по-известна като най-големият разработчик на офшорни вятърни паркове в света, купува по-голямата част от датския газ от " Газпром " посредством контракт, който би трябвало да продължи до края на актуалното десетилетие. От Ørsted прибавиха, че нейни газови складове в Дания и Германия за запълнени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР