Дания е започнала да обучава украински пилоти на изтребители F-16,

...
Дания е започнала да обучава украински пилоти на изтребители F-16,
Коментари Харесай

Дания започна да обучава украински пилоти на изтребители F-16

Дания е почнала да образова украински водачи на изтребители F-16, защото е ускорила с две години извеждането от употреба на остарелия си флот от американски изтребители, съобщи АА.


Изпълняващият длъжността министър на защитата Троелс Лунд Поулсен съобщи, че страната е решила да пенсионира остаряващия си флот от F-16, защото заместващите ги изтребители - F-35 - ще бъдат функционално годни за употреба до 2025 година, а не до 2027 година, както беше планувано по-рано.

" Ще обмислим също по този начин дали да създадем съответно подаяние на Украйна от датски изтребители F-16 и какъв брой да бъдат те ", сподели той пред датската телевизия DR.

Лунд Поулсен съобщи, че страната " е подхванала стъпка за започване на образование и спомагателни старания за образование на украинските водачи ".

Той съобщи, че украинските водачи на изтребители ще прекарат най-малко шест до осем месеца в образование, преди да бъдат направени даренията на самолетите F-16.

" Това не значи, че не може да се вземе авансово решение. Но (самолетите F-16) ще бъдат в Дания до 2024 година ", добави той.

Дания е поръчала 27 самолета F-35A в опит да размени най-малко 30 оперативни F-16. Очаква се промяната на флота да се реализира от края на 2023 година до края на 2025 година

Дарението на F-16 се преглежда по искане на Киев да получи помощ за въздушна поддръжка от западните си съдружници в продължаващия спор с Русия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР