Даниела Талева, назначена за прокурор, който да разследва главния прокурор

...
Даниела Талева, назначена за прокурор, който да разследва главния прокурор
Коментари Харесай

Разследващата главния прокурор би дала публичност, ако ѝ бъде оказван натиск

Даниела Талева, назначена за прокурор, който да проверява основния прокурор и неговите заместници, встъпи в служба. Пред медиите тя разяснява, че в случай че ѝ бъде оказван напън, би трябвало да се даде публичност на сходни дейности и обществото да бъде осведомено.

Надявам се хората, които са по високите етажи на властта в тази страна, да демонстрират здрав разсъдък и морал и никой да не си разрешава сходно нещо, само че ако ми бъде оказан напън, сигурно считам, че би трябвало да бъде дадена публичност на сходни дейности “, сподели Даниела Талева в отговор на въпрос дали би оповестила обществено, в случай че ѝ бъде оказван напън в работата ѝ. Тя добави, че сходни дейности са неприемливи.

Талева изясни, че ѝ е обезпечен кабинет и двама чиновници, също по този начин има основан обособен модул в системата на прокуратурата, на който ще бъдат качвани актовете на ad hoc прокурора и до който единствено те ще имат достъп. Също по този начин са ѝ избрани трима проверяващи служители на реда от Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ", които да подкрепят работата ѝ.

Тя  уточни, че се е срещнала с и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, като са си поискали „ всеки да си прави работата по допустимо най-хубавия метод “.

Всичко, което е във опциите на основния прокурор, го е направил, постарал се е да сътвори такива условия, че в действителност да се усещам самостоятелна, уточни Талева.

Тя посочи, че следва на следващия ден или в понеделник Върховният касационен съд да препрати сигналите против основния прокурор и заместниците му, които след това да се входират в системата и да стартира работа по тях.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, определен на инцидентен принцип, който ще проверява основния прокурор и заместниците му. Жребият беше изтеглен на 7 юли сред 22 съдии, които са утвърдени по новата процедура, призната с измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, пред медиите и в наличието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Първата кореспонденция е по сигнал от 7 юни против тогавашния заместител основен прокурор и сегашен и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала шефът на пресцентъра на Прокуратурата ползва изявления, свързани с изказвания за имотни покупко-продажби на фамилията на Сарафов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР