(Daniel Swarovski with his machine, c.1905 © Swarovski Corporate Archive)

...
(Daniel Swarovski with his machine, c.1905 © Swarovski Corporate Archive)
Коментари Харесай

Даниел СВАРОВСКИ - велик имитатор, предприемчив измамник или гениален инженер?

(Daniel Swarovski with his machine, c.1905 © Swarovski Corporate Archive)

Към изкуствените диаманти можете да се отнасяте по друг метод: като към машинация и имитация на скъпоценни камъни, просто реплика или като към изкуство, което разрешава да пестите средства за декорации. И двете изказвания са еднообразно правилни.

Следователно, Даниел Сваровски с право е именуван по едно и също време остроумен лъжец, стопанин на илюзиите и популярен бижутер. Един факт е неоспорим: без значение по какъв начин ще нарекат работата на Даниел Сваровски, той съумя да трансформира компанията си в най-големия производител на кристали в света.

Разбира се, Даниел Сваровски не е първият човек в историята, на който му хрумва концепцията да прави скъпоценни камъни. Дълго преди него това е противозаконен, само че печеливш бизнес. Известен лъжец от XVIII век. който прави имитации за произвеждане, е Жорж Фредерик Щрас. По-късно, в негова чест, изкуствените диаманти се назовават ​​кристали, само че по негово време, го назовават просто авантюрист. Но Даниел Сваровски е първият, който съумява да направи фалшификатите си фешън наклонност.

Основната причина, заради която Сваровски не може да се смята за лъжец, е, че в никакъв случай не е скривал обстоятелството на подправяне и не е заблуждавал хората. Създаването на изкуствени диаманти се назовава реплика. Сваровски освен кара дамите да носят изкуствени бижута, само че и ги убеждава, че това е извънредно фешън и влиятелно.

Заниманието на Сваровски е предопределено още от раждането му: той е роден през 1862 година в Северна Бохемия, която от XVIII век. е известна с производството на бохемско стъкло. Основният бизнес там са стъкларските ателиета, каквото има и татко му - създава бижута за търговия на дребно. Това дружество обаче не носи огромни доходи. Даниел не има намерение да продължи работата на татко си - той мечтаеше за бъдеще на цигулар и съществено се занимава с музика. Но скоро по незнайни аргументи, той напуща образованието си и отива в Париж, с цел да учи инженерство.

Съдбоносно за триумфа на бъдещето на предприятието му се оказва ентусиазмът на Даниел по електро-инженерството и електро приспособленията. През 1883 година той посещава Първото електрическо ревю във Виена, където му идва концепцията за потребление на електрически ток при шлайфането на стъкло. За изобретението и тестването на нови принадлежности отиват към 10 години, само че през 1892 година, Сваровски получава патент за електрическа шлайфмашина, с която може бързо и дейно да се обработва кристал, тъй че производството на изкуствени диаманти става всеобщо. 

Сваровски не се връща в Бохемия - надпреварата в производството на стъкло към този момент става огромно. Той се заселва в Австрия, в село Уотстен. След като купва зарязан цех, Даниел открива фабрика, в която създава артикули от кристал. Никой не може да допусна, че дребното населено място ще се трансформира в кристална империя и туристическа Мека.

Производството се развива бързо. През 1900 година Даниел уголемява пространствата, наема още 200 служащи и посочва своята компания " Сваровски " - под това име е известна и до момента.

Основното ноу-хау на майстора не е технологията на шлифоване на кристалите, а тайната формула на състава на първичните смеси, употребявани в производството. Ето за какво кристалите " Сваровски " се отличават с изключителната си бистрота и искра. Тази формула към момента се пази в най-строга загадка.

Даниел Сваровски става предходник на ерата на бижутата и всеобщото произвеждане на изкуствени диаманти. В началото на двадесети век, дамите към този момент не се срамят да носят " имитации ". Освен това Коко Шанел и Елза Шиапарели употребяват бижута в сбирките си. Коко Шанел даже декларира: " Имитацията е най-честната форма на хвалебствие. Бижутата би трябвало да са доста, само че в случай че те са същински - това демонстрира фукане и неприятен усет. "

Оттогава костюмните бижута са престанали да се считат за неприятна демонстрация на усет даже в кралските дворове. Появява се понятието " елитни бижута ", а Сваровски става главен производител. 

Техническият гений на Даниел му оказва помощ да оцелее в двете войни и да не банкрутира. Когато в годините на Първата международна война търсенето на бижута пада, Сваровски стартира да създава принадлежности и абразивни материали за мелници и принадлежности за хранене.

Основателят на кристалната империя умира през 1956 година на 94 години, а децата и внуците му не престават работата му. Те стартират да създават цветни кристални окачвания за полилеи, кристални сувенирни фигурки и даже кристален  тунинг за Rolls-Royce коли от Swarovski.

През 1995 година е открит и музеят-пещера " Crystal Worlds of Swarovski "

Източник: pbs.twimg.com
Снимка: Daniel Swarovski with his machine, circa 1905 © Swarovski Corporate Archive - kristallwelten.swarovski.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР