Даниел Нобоа, неопитен политик и наследник на богатство, натрупано от

...
Даниел Нобоа, неопитен политик и наследник на богатство, натрупано от
Коментари Харесай

Нобоа, 35-годишен наследник на банановата династия, ще стане следващият президент на Еквадор

Даниел Нобоа, некомпетентен политик и правоприемник на благосъстояние, насъбрано от търговията с банани, наподобява се насочи към победа на втория тур на президентските избори в Еквадор в неделя.

С 93% от преброените гласове, изборните чиновници споделиха, че Нобоа има преднина от 4 1/2 пункта пред Луиза Гонзалес, левичарски юрист и съдружник на някогашния президент в заточение Рафаел Кореа.

Гонзалес призна провалянето си по време на тирада преди поддръжници в неделя вечерта и сподели, че възнамерява да се обади на Нобоа, с цел да го поздрави.

35-годишният Нобоа ще управлява Еквадор през интервал, белязан от невиждано принуждение, което даже лиши живота на претендент за президент.

Политическата кариера на Нобоа стартира през 2021 година, когато завоюва място в Народното събрание и оглави Комисията за икономическо развиване. Образованият в Съединени американски щати предприемач отвори компания за образуване на събития, когато беше на 18 години и по-късно се причисли към Noboa Corp. на татко си, където зае управителни позиции в региона на корабоплаването, логистиката и търговията.

Баща му, Алваро Нобоа, е най-богатият човек в Еквадор с помощта на конгломерат, който стартира с развъждането и доставката на банани – главната просвета на Еквадор – и в този момент включва повече от 128 компании в десетки страни. По-големият Нобоа несполучливо се кандидатира за президент пет пъти.

Президентският мандат ще продължи единствено до май 2025 година, което остава от мандата на президента Гилермо Ласо. Той редуцира мандата си, когато разпусна Националното заседание на страната през май, защото законодателите организираха процедура по импийчмънт против него поради хипотетични нередности в контракт от държавна компания.

Еквадорците имат универсално искане за новия президент — сигурност. Нобоа и Гонзалес имат стеснен опит в ръководството и безспорно работата им ще бъде свършена.

Изборите идват, защото от ден на ден еквадорци стават жертви на принуждение, обвързвано с опиати, което избухна преди към три години и се ускори през август, когато претендент за президент беше погубен през измежду бял ден. Хората непрестанно пазят гърба си и лимитират какъв брой постоянно излизат от вкъщи. Безпокойството даже накара Нобоа да добави бронирана жилетка към ежедневното си облекло.

Изборите минаха без огромни произшествия. След затварянето на изборните секции президентът на Националния изборен съвет Диана Атаминт сподели, че „ междуинституционален ангажимент на националната полиция и въоръжените сили “ е разрешил на хората да гласоподават безвредно.

„ Днес Еквадор победи, демокрацията е победи ", сподели тя.

Който и да завоюва с нормално болшинство от гласовете, ще ръководи единствено 15 месеца, до май 2025 година, което остава от мандата на президента Гилермо Ласо. Той редуцира мандата си, когато разпусна държавното управление на страната Националното събрание през май, когато депутатите организираха процедура по импийчмънт против него поради хипотетични нередности в контракт от държавна компания.

Ласо, закостенял някогашен банкер, влизаше в непрекъснати конфликти с депутатите след избирането му през 2021 година и реши да не се кандидатира В неделя той прикани еквадорците да проведат мирни избори и да помислят кое е „ най-хубавото за техните деца, техните родители и страната “. Той сподели, че гласоподавателите имат мъдростта „ да прогонят демагогията и авторитаризма, до момента в който гледат към утрешния ден на мир и благоденствие за всички. “

Под наблюдението на Ласо насилствените смъртни случаи скочиха, достигайки 4600 през 2022 година, най-високият брой в историята на страната и удвои общия брой през 2021 година Националната полиция регистрира 3568 насилствени смъртни случая през първата половина на 2023 година

Скокът в насилието е обвързван с трафика на кокаин. Мексикански, колумбийски и балкански картели са пуснали корени в Еквадор и работят благодарение на локални незаконни групировки.

Гласуването е наложително в Еквадор за хора на възраст от 18 до 64 години. Тези, които не се преценяват, са изправени пред санкция от към $45. Избирателните секции ще затворят в късния следобяд, а резултатите се чакаха в неделя вечерта.

„ Не чакам доста от тези избори “, сподели Хулио Рикаурте, 59-годишен инженер, в неделя покрай един от изборните центрове в северната столица Кито. „ Първо, тъй като президентът ще има малко време да направи нещо, и второ, тъй като (Националното) заседание в нашата страна е организация, която пречи на всеки, който пристигна на власт, да ръководи. “

Нобоа и Гонсалес, и двамата за малко време като депутати, се класира на балотажа, като приключи пред шестима други претенденти на първия тур на изборите на 22 август. Замяната на Фернандо Вилависенсио, който беше погубен на 9 август, до момента в който напуща избирателен протест в Кито, приключи на трето място.

35-годишният Нобоа е правоприемник на благосъстояние, построено от главната просвета в Еквадор, бананите. Политическата му кариера стартира през 2021 година, когато той печели място в Националното заседание и го ръководи Комисия за икономическо развиване Той отваря компания за образуване на събития, когато е на 18 години и по-късно се причислява към Noboa Corp. на татко си, където заема управителни позиции в корабоплаването, логистиката и комерсиалните промишлености.

Голяма група военни и полицейски чиновници също защото частни охранители защитаваха Нобоа, когато той гласоподава в Олон, общественост на централното тихоокеанско крайбрежие на страната. Той носеше бронежилетка.

„ Вярвам, че наклонността е необратима и през днешния ден започваме да построяваме нов Еквадор “, сподели той, намеквайки решително за победа.

Гонзалес, на 45 години, е заемал разнообразни държавни длъжности по време на десетилетното президентство на Рафаел Кореа, нейният наставник, и беше законодател до май. Тя беше непозната за множеството гласоподаватели, до момента в който партията на Кореа не я избра за собствен претендент за президент. В началото на акцията тя сподели, че Кореа ще бъде неин консултант, само че в последно време се опита малко да се дистанцира в опит да ухажва гласоподавателите, които са срещу някогашния президент.

„ Имаме цялостна религия, вяра, че Еквадор ще направи поврат към достолепието, към татковина на правата “, сподели тя след гласуването в дребното градче Кануто. Тя също носеше бронежилетка.

Команд на националната полиция. Генерал Сезар Сапата сподели в неделя, че управляващите са разследвали два сигнала за взривни устройства отвън Кито и са ги сметнали за погрешни. Той също по този начин сподели, че 174 души са били задържани за нарушение на възбраната за продажба на алкохол в деня на изборите.

Роза Амагуаня, 62-годишен продавач на плодове и зеленчуци, сподели в неделя, че сигурността „ е първото нещо, което би трябвало да бъде решено ” от идващия президент.

„ Надявам се, че страната ще се промени, ” сподели Амагуаня. „ Да, може. Следващият президент би трябвало да може да направи даже нещо малко. “

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР