Даниел Лорер от Продължаваме промяната, който партията обсъжда за външен

...
Даниел Лорер от Продължаваме промяната, който партията обсъжда за външен
Коментари Харесай

Продължаваме промяната: Нереалистично е до14 декември да има споразумение със Скопие

Даниел Лорер от " Продължаваме промяната ", който партията разисква за външен министър, счита, че 14 декември, когато ще се организира последната за годината среща на върха на Европейския съюз, е нереалистично къс период за реализиране на изцяло съглашение със Северна Македония.

Скопие се надява до тогава България да преразгледа позицията си и да утвърди преговорната рамка на страната за Европейски Съюз, като разпорежда доста очаквания на спечелилата изборите у нас партия, която се разгласи за нов метод към македонския въпрос.

“На нас ни се коства, че в случай че оставим само историята да движи договарянията отсега нататък, това няма да даде задоволително добър резултат и за двете страни. Така, че ще отворим и спомагателни полемики по отношение на икономическия прогрес сред двете страни. А историческата полемика ще се движи паралелно. Така, че и двете страни да бъдат удовлетворени”, изясни Лорер пред бТВ радио в сряда.

По-рано от партията му обясниха, че желаят да образуват договарящи групи, в които да влизат хора от разнообразни браншове – историци, хора от бизнеса, културата и други.

“До момента ние считаме, че работата на историческата комисия не предлага прогрес и двете страни се усещат неудовлетворени от това, което се случва и би трябвало да намерим нова формула. Нейната функционалност би трябвало да бъде подпомагаща, само че не и единствена в този развой. Спорът е бездънен и ние знаем, че на Балканите нашите нации са обвързани от доста дълга история. Тези полемики би трябвало да извървят своя път. Това се случва сред всички междусъседски нации на Балканите и няма метод това да е единствения път за диалози сред нас и тях” добави Лорер, който удостовери, че името му се разисква в партията за външен министър.

Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров от своя страна разяснява, представен от БГНЕС, че фокусът за съглашение със София за превъзмогване на разликите е през декември, само че интервалът е къс и по тази причина януари не е изключен като вид за дата за започване на договарянията сред РСМ и Европейски Съюз.

Той уточни, че настоящето председателство на Европейски Съюз Словения има стратегически интерес " да придвижи района към Европейския съюз ", припомняйки, че след него председателството на Европейски Съюз ще бъде поето от Франция, където са планувани президентски избори за пролетта.

" Въпреки че желанието е за декември, слушам от няколко столици в Европа, че и януари въпреки всичко остава опция за триумф, което ни дава може би малко повече време, макар че считам, че фокусът ни би трябвало да бъде върху декември “, сподели Димитров пред TV 24.

Засега Кирил Петков и Асен Василев показват доброжелателност и воля за излаз от задънената улица. Представители на " Демократична България " също на няколко пъти разясниха, че бързо би трябвало да се откри решение на рецесията сред двете страни.

Другите две партии в възможната управническа коалиция Българска социалистическа партия и " ИТН " обаче залагат на твърдата реторика към Скопие и не дават сигнали, че са подготвени да работят бързо. Още повече, че македонските ръководещи все още не подхващат никакви действителни стъпки за осъществяване на българските условия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР