Даниел Лорер от ПП се обяви против взетото вчера решение

...
Даниел Лорер от ПП се обяви против взетото вчера решение
Коментари Харесай

Лорер от ПП се обяви против решението за падане забраната за внос на зърно от Украй

Даниел Лорер от Политическа партия се разгласи срещу взетото през вчерашния ден решение в икономическа комисия за рухване възбраната за импорт на зърно от Укррайна, което беше импортирано с подписа на Кирил Петков и без чуването на земеделския министър Кирил Вътев.

Лорер акцентира, че не са били предоставении никакакви стопански планове по какъв начин това ще рефректира върху бизнеса на зърнопроизводителитте и зърнопреработвателите.

 

Проектът на решението бе импортиран от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов на 11 септември 2023 година

Десет от членовете на комисията гласоподаваха " за " проекторешението, четирима бяха " срещу ", а двама се въздържаха.

Проектът провокира многолюден спор в комисията, а срещу него се оповестиха браншови организации, които участваха на съвещанието на Комисията.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов съобщи, че от сутринта земеделският отрасъл е бил " в потрес от входираното решение ". Той посочи, че към решението няма разбор за следствията, които биха произтекли от него, а текстът " слага под риск българските производители ".

 

По думите на Проданов сходно решение заплашва земеделския отрасъл в страната. Той предизвести, че съществуващото в бранша сега напрежение в " даден миг ще се излее по извънредно огромен метод ". Проданов съобщи, че асоциацията ще пази ползите на производителите " по всички вероятни способи ".

 

Даниел Лорер (ПГ " Продължаваме Промяната-Демократична България " ) също уточни, че към плана на решение липсва разбор за резултатите и сподели, че когато се взема сходно решение, би трябвало да бъде ясно отражението му по цялата верига. На този стадий персонално аз не съм подготвен да взема решение по въпроса, съобщи Лорер.

 

 

Той чака службите да проработят след реформирането им. Министерство на вътрешните работи се намира в държавното управление на акад. Николай Денков. Службите следва най-сетне да проработят за определеното законно държавно управление на страната, сподели Лорер в студиото на bTV.

 

По дуимте му конституционното болшинство, което ще поддържа целите за Шенген, Еврозоната и Плана за възобновяване, има ясното схващане, че службите би трябвало да минат в директно послушание на изпълнителната власт, чака Лорер.

Той посочи, че Делян Пеевски няма да бъде препоръчан и подсилен от парламентарните групи в Народното събрание за началник на ДАНС.

 

Той изясни, че ПП-ДБ извършва проектите, които са дали обещание на българските гласоподаватели. Докато не можем да разчитаме на службите си да пазят сигурността ни, няма да има правдивост, сподели Лорер и удостовери концепцията на властта за промяна в службите.

 

Лорер запита за какво президентът Румен Радев е развил усет към упражняването на власт и би трябвало да я упражнява той, а не изпълнителната власт. Президентът е фигура, която би трябвало да сплотява българската нация, а не да господства. Фигурата на президента би трябвало да бъде там, където му е планувано по Конституция.

 

Той посочи, че службите няма да проверяват, а следствието принадлежи на прокуратурата. Службите не би трябвало да дават правосъдни и политически оценки, а да събират информация за прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, с цел да може да работят оперативно за съблюдаване на законите и законността в България, разясни Лорер.

 

ПП-ДБ не приема качеството на работата на сегашните служби. Конституционните промени и част ли са Движение за права и свободи от законодателната стратегия? Лорер изясни, че концепцията е да се трансформират пълномощията на президента при назначението на служебните държавни управления.

 

Промените в Основния закон не са свързани съответно с президента, а той ги катализира като вместо да сплотява хората, ги разединява, сподели депутатът. По думите му, в случай че на някого не му харесва, да си показа различен модел на Конституция, в който да написа, че президентът ръководи еднолично, назначава държавни управления и служби до момента в който не бъде определен нов.

„ Нашето мнение е, че службите са за запазване на сигурността. Сигурността е обвързване на кабинета. Тези служби би трябвало да работят за определеното законно държавно управление на страната. Тези служби не проверяват. Разследва прокуратурата. Тези служби, отпред с ДАНС и ДАР, са разследващи. Те би трябвало да събират информация, а не да дават политически оценки. Те би трябвало да събират информация, с цел да може органите на реда, да се възползват и да работят оперативно за спазването на закона и реда “, уточни той.

„ Неприемането на отчетите на службите е знак, че ние не одобряваме качеството на работата им и тяхното политизиране. При последното чуване ръководителят на ДАНС си разреши от трибуната на Народното събрание да раздава политически оценки. Агенцията не би следвало това да прави “, добави Лорер.

„ Президентът е фигура, която би трябвало да ръководи българската нация. Президентът не господства. Упражняването на власт е дело на Министерския съвет. Фигурата на президента би трябвало да бъде върната там, където по Конституция основателите са планували тя да бъде. Разширяването на властта ѝ заради политическия вакуум през последните две години беше особеност. Редно е да се върне назад в конституционното ѝ русло “, изясни той.

„ Президентът има представителни и обединителни функционалности, не тъй като по този начин има изявление в нашия запис, а тъй като по този начин написа в Конституцията – това е неговата роля. Ако на някой не му харесва, да си показа различен модел на Конституцията, където написа, че президентът си ръководи еднолично “, разяснява депутатът.

„ Естествената реакция на Народното събрание е да каже – един миг, този президент надвишава пълномощията си. В Конституцията написа, че сплотява, а той желае да е политическа мощ “, акцентира Даниел Лорер.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР