Даниел Леков е фотограф. Дотук нищо интересно, ще кажете, та

...
Даниел Леков е фотограф. Дотук нищо интересно, ще кажете, та
Коментари Харесай

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Даниел Леков е фотограф. Дотук нищо забавно, ще кажете, та нали всички сме фотографи в днешно време - имаме телефони с камери с десетки мегапиксели и снимаме?

Така е, само че какъв брой от нас са виждали достоверен,,Пецвал " обектив, ръчно изработен от оптика Шарл Адолф Бауз създаван през 70-те години на по-миналия век (между 1863 -1866 година в Париж)? А кой може да снима с него?

В Студио ЛАМПА, както се споделя работното място на Леков, освен, че се намира изцяло достоверен,,Пецвал ", само че и Даниел го употребява за колодиевата снимка, която го отличава от останалите фотографи. Когато той ви каже, че е олдскуул фотограф, приемете го безусловно.



Даниел е първият воин на нашата поредност с Xiaomi 12 Series, отдадена на експертите. На тези хора, които в продължение на години не се уморяват да вършат едно и също, да бъркат, да се поправят, да се губят, да търсят верния път.

Асоциацията сред флагман смарт телефоните от серията Xiaomi 12 и майсторството във фотографията не беше сложна - всеки от тях търси съвършенството в фрагментите. Разбира се, никой от нас не може да придобие уменията на Даниел за един ден, година или даже две, само че не пречи да развива естетическото си възприятие, да опитва и просто да употребява знанието и опита на другия, каквото на процедура са технологиите.

Намираме се в студиото на Даниел, то впечатлява с размерите и високите си тавани. В средата на " Лампа " е паркиран бус, който Даниел е оборудвал като фотографска тъмна стая и кемпер за пътешестване. Направил го особено за снимачните си завършения.

Когато стартира да се занимава с колодиева снимка, Даниел няма от кого да се учи.

Причината - съвсем няма живи учители или в случай че има, те не са в България. Мокрият колодиев развой е открит от англичанина Фредерик Скот Арчър през 1851 година. Иновацията е същинска гражданска война за епохата си, тъй като съкратява времето за експониране. По този способ е снимана първата военна снимка от Роджър Фентън.



Тук ", в студиото ми, при тази осветеност, експонационното време е по-дълго - сред 6 - 8 секунди. Навън обаче е секунда. Огромната гражданска война във фотографията, пристигнала с колодиевия развой, е, че той редуцира доста времето за снимане спрямо познатата до тогава дагеротипия. И още нещо - методът разрешава от един негатив да се изкопират доста на брой копия ”, споделя Даниел.

“С тази опция, която всеки има в джоба си - да извади телефона и да снима, колодиевата снимка внезапно стана забавна за доста хора. Всеки може да бъде фотограф и на доста хора им се получават добре нещата. Това да отидеш във фото за портрет, както е било едно време в на Папакочев студиото, откъдето е минавала цяла София, в този момент го няма. В доста страни на Запад към момента се пази тази традиция ”, споделя Даниел. Доста от клиентите му са чужденци, които по някаква причина са в България и го намират. Фотографът си спомня за интервал, когато всеки уикенд пред обектива му е са заставали немски фамилии.

Даниел снима на тънка алуминиева плака, която полива с разтвор на колодий и соли и по-късно потапя в сребърен нитрат.

След като експонира плаката, я демонстрира, с цел да напряви скритото изображение, забележим облик.

“Оригиналът, който получаваме (tintype-феротипия), е уникат, един-единствен образец, който сигурно ще надживее внуците ви, тъй като е напълно построен от сребро и има добавена стойност - точно това е особеното в този вид снимка ".

Доскоро Даниел е един от дребното в България, които запечатват облици по метода на мокрия колодиев развой “Когато започвах, нямаше доста информация. Затова ми лиши доста време да се науча. Рецептата, по която преди малко забърках този проявител, в истинския и тип е друга, аз от опит съм достигнал до това, че към оцетната киселина прибавям и захар.

Лятото би трябвало да сложа повече оцетна киселина, а зимата по-малко, тъй като е по-студено ", разкрива секрети от " кухнята " създателят.

Показва разфасовка от друга съставна част и споделя: " Този стоманен сулфат работи добре, само че не с всеки е по този начин. Веднъж смених магазина, от който закупувам, и след фиксирането, до момента в който лакирах, картинката ми изчезваше. Докато схвана какво и за какво се случва, минаха няколко дни. Елиминираш казуса и продължаваш напред. Но химикалите са доста и до момента в който достигнеш до това от какво се получава всеки един недостатък минава много време. От друга страна това работи и за теб, тъй като в един миг може да започнеш да правиш съзнателно недостатъци. "



Даниел прецежда с филтри за кафе-машина проявителя няколко пъти. За работата му се желае доста самообладание, на каквото споделя, че се е научил с времето.

В Youtube въпреки всичко може да се откри информация за фотографския способ от 19-и век, само че има и много неверна такава. “Един-два положителни резултата не значи, че към този момент владееш нещата ”, безмилостен е Леков.



Всяка плака, която излиза от студио " Лампа ", е с следващ номер, тъй че Даниел има прецизен списък за фотосите, които е направил.

“Дебелата книга ”, както я назовава, демонстрира 442 записа. Всички те са грижливо изписани с молив.

Архивът обаче е удостоверение за сполучливите проби. “Това са фотосите, откогато са почнали да ми се получават, доста часове са минали просто в извършения. ”

След като забърка проявителя, Даниел минава през тъмната стаичка, където налива среброто в специфичен светлонепроницаем съд.



След това се минава към снимането. Експонирането на плаката трае 10-ина секунди, само че преди този момент би трябвало да се нагласят фрагментът и фокусът. А обектът, който обективът ще лови, би трябвало да стои неподвижно в продължение на много време. Докато трае самото снимане е значимо да не се мърда. В помощ има даже стойка за глава, която има за цел да ограничи придвижванията. Общият развой не е лесна работа нито за модела, нито за фотографа.



Даниел ни споделя малко за съкровището си, портретен обектив изработен от Бауз по формулата на Пецвал.

Йозеф Пецвал също е направил гражданска война във фотографията - “това е един от най-големите скокове ”, продължава с лекцията си по история Леков. Обективът на Пецвал е портетен, само че по-светлосилен, което разрешава да се редуцира времето за експонация.



Ако към този момент се чудите от кое място Даниел знае всичко това, може би е време да уточним, че е бил в художествената гимназия, по-късно е изучавал теорията и практиката в академии, а по-късно е помощник в НАТФИЗ, където в продължение на 10 годни водил извършения по снимка.

" Учил съм се да фотографирам на филм, когато аплайвах, кандидатстудентските изпити включваха това да демонстрираме филми и да копираме. Цифровата снимка ме задоволява единствено от позиция на скорост и опция за постпродукция, само че я употребявам основно в главната си работа - рекламната снимка ", споделя Леков.

Интервюто с Даниел Леков е част от пордицата ни с Xiaomi. Видеото, което виждате към текста, е снимано с новия флагман на компания 12 Pro.



За да станем положителни в нещо, ни би трябвало време. Понякога реализираме превъзходен резултат единствено за 10 минути, само че зад тях стоят хиляди часове интензивен труд. Същото е и с телефоните Xiaomi - за бъдат това, което са сега като продуктивност, качество на камерите и user experience, те стъпват на опита на 12 години развиване на технологиите и непрекъснато рационализиране.

Xiaomi 12 Pro е флагманът на марката. Серията Xiaomi 12 може да се похвали с три разновидността - общоприетия Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro версията с малко по-голям екран и батерия, както и Xiaomi 12X.

Xiaomi 12 Pro идва със тон от harman kadron, което си е директна поръчка къде се нарежда това устройство, а точно на първия ред измежду най-хубавите смарт телефони на пазара.

И трите му камери на гърба са с 50MP датчици, а чипсетът е Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 - най-хубавото сега в промишлеността.

Дизайнът на Xiaomi 12 Pro е доста прелестен. Камерите са ситуирани мъдро, без да заемат доста място. Гърбът на телефона е от матирано стъкло, което наподобява отлично. Отстрани има железна рамка.

Екранът е 6.73-инчов LTPO AMOLED панел с извити краища.

Резолюция е 1440x3200 пиксела с плътност на пикселите от 521ppi, Съотношението на екрана е 20:9, което го прави малко по-висок от известните. Картината е доста детайлна, цветове - правилни. Ако желаете да ги извършите впечатляващи, ползвайте режим Vivid.

Батерията е 4600 mAh, само че зареждането става със зарядно с мощ до 120 вата, което значи за към 25 минути.

Още няколко думи за камерите - те са с разнообразни параметри, като главната е с най-големия датчик от трите (1/1.28 " ) и с бленда f/1.9. Главният датчик също по този начин има оптична стабилизация и фокусно разстояние от 24 мм. Другите две камери са с идентични датчици, които са по-малки (1/2.76 ”).

И трите камери по дифолт оферират фотоси с резолюция 12.5MP, което значи, че сливат четири пиксела в един.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР