Даниел Колинс е била на само 6 години, когато Винъс

...
Даниел Колинс е била на само 6 години, когато Винъс
Коментари Харесай

Новата тенис сензация - от безплатните кортове до очакваната слава

Даниел Колинс е била на единствено 6 години, когато Винъс Уилямс печели Уимбълдън за първи път през 2000 година. По това време Колинс таман стартира да играе тенис и в по-голямата част от идващите две десетилетия Винъс и сестра ѝ Серина са същинското ентусиазъм за Колинс, една от надарените американски тенисистки сега.

Е, в сряда Колинс излезе на централния корт на "Крендън Парк " в май-големия мач в кариерата си до този миг, против своя кумир Винъс Уилямс. Резултатът - 6:2, 6:3 за Колинс и първи полуфинал за нея на WTA шампионат, приближаващ на един от най-силните съревнования отвън тези от Големия шлем.

Непозната американка шокира Винъс и е на полуфинал в Маями

Това е поредна сериозна стъпка за Колинс, която през януари завоюва шампионат в Нюпорт и доближи до осминафиналите в Индиън Уелс. Тенис експертите отвън Съединени американски щати, познаващи добре играта на Колинс, бяха малко на брой до напълно скоро, само че всички бяха безапелационни, че макар че Винъс е кумир за 24-годишната тенисистка, тя ще излезе без грам терзание и ще приложи нападателната си игра. И бяха прави.

Но от кое място се появи внезапно Колинс, която стартира годината на 160-о място, само че с изявите си в последните седмици ще се приближи до топ 50. И то при загуба в полуфинала с Йелена Остапенко. При триумф пък я чака място в топ 40. Колинс израства в среда, която не предвещава ярко тенис бъдеще. Освен това за нея преди всичко постоянно е било образованието. Това я кара и първо да приключи лицей преди да стартира своята професионална кариера.

Американката трябваше да мине през квалификации, с цел да стигне до главната скица. В пресявките тя преодоля две съпернички в по два сета преди да победи Ирина-Камелия Бегу, №16 в схемата Коко Вандеуей, Дона Векич и Моника Пуиг преди да стигне и до триумфа над Винъс. Трите ѝ мача преди този момент завършваха в по три сета като непроменяемо решителната част бе с безапелационен триумф на Колинс - 6:1 против Вандеуей, 6:1 против Векич и 6:2 против Пуиг.

Колинс споделя, че е наследила своето предпочитание и работна етикa от татко си Уолтър, който цялостен живот е бил озеленител и на 80 години продължава да работи всеки ден. Майка ѝ Кейти пък е преподавател на предучилищни групи. Нито един от тях не е бил в лицей и Колинс споделя, че тази среда я е направила още по-решена да приключи лицей. "Моят татко е най-големият работохолик. И при двамата ми родители нищо не е получено наготово. Техните благоприятни условия, растейки, са били разнообразни от моите благоприятни условия, и съм им признателна, че направиха всичко допустимо за мен. "

Бащата на Колинс е обичал да играе тенис, само че е надалеч от професионален треньор. Родителите ѝ имали малко общо със скъпия свят на тениса и детската подготовка, да не приказваме за елитни академии и вървене по шампионати, което води до високите равнища на играта.

Но откакто научава за сестрите Уилямс, Колинс е уверена, че може да пробие в тениса даже и играейки на публични кортове. Като дете тя играе неуморно на локалните кортове в Сейнт Питърбърг, търсейки противници. "Стари хора ", както самата тя ги разказва, я канят да се причисли към тях и по този начин се научава да играе на двойки.

Между 8 и 12 години, тя сама си провежда стратегия за развиване. Постоянно пита възрастни хора на междинна възраст на кортовете, дали биха играли с нея. Обикновено те се съгласяват и когато към този момент е на 12, Колинс побеждава даже и най-хубавите от тях. "Това ме научи да бъда интелигентна и употребяваща вярно ресурсите. Да бъда дребен възрастен. "

Родителите ѝ я водят на няколко лагера и някои треньори оказват помощ. Забелязвайки я, няколко огромни университета ѝ оферират стипендия. Тя избира Вирджиния поради комбинацията от добра спортна и академична стратегия. През 2014-а Колинс печели колежанската купа, само че отхвърля опцията да стане професионалистка, тъй като счита, че най-голямата ѝ победа ще бъде да приключи. Тя го прави през 2016-а, когато печели и втората си колежанска купа на сингъл.

А колкото и да е научила на корта, Колинс има вяра, че хубавичко ѝ работа в класната стая и дипломата в задния джоб са това, което ѝ дава преимущество в мачовете. "Да владея тапия от топ университет, ми дава успокоение в сериозните моменти на огромните мачове, намалявайки част от напрежението, което съперничките може да усещат. "

"Дава ти успокоение, знаейки, че не е на живот и гибел. Ако тенисът не се получи, в случай че се контузя, ще бъда ок. Ще мога да си намеря работа и ще мога да си намеря добра работа. Отидох в добър университет и работих крепко. Мога да изляза на корта с доста по-различна вероятност от хората, които не са били в лицей, и да опитам да оползотворя капацитета в цялостна степен. "
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР