Даниел Колев – зам.-кмет по строителството и екологията в Ловеч,

...
Даниел Колев – зам.-кмет по строителството и екологията в Ловеч,
Коментари Харесай

Даниел Колев за обгазяването с амоняк в Ловеч: Сезирали сме абсолютно всички институции

Даниел Колев – зам.-кмет по строителството и екологията в Ловеч, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " във връзка обгазяването на града с амоняк

Кажете ни какво се случва във вашия град? Има ли учредения за съществени терзания?

Има учредения за терзания. Това, което се случва в Ловеч, е продължение на един проблем, който е още от май месец на тази година. И към тогавашния миг благодарение на всички способени в тази връзка институции стигнахме до такава степен, че " Мелта 90 " – това е едно дружество, което действа от 80-те години на предишния век, в хладилното оборудване, което е с амонячна апаратура, бяха настъпили някакви проблеми при тях. Имаха повреди, които добре, че не доведоха до по-тежки замърсявания на околната среда и въздуха на околните квартали, в който имаме и учебно заведение, и детска градина и детска ясла.

Непосредствено до тази хладилна апаратура се намира учебно заведение, детска градина, по този начин ли?

Точно по този начин. То е в кв. " Червен бряг “, граничи с квартал " Хармането “. Така че благодарение на институциите, и с наставление на Регионална инспекция за опазване на околната среда, и на ДАМТН предприятието и най-много хладилното оборудване на това дружество " Мелта 90 " беше спряно от употреба до премахване на всички неизправности в инсталацията.

Вече е отхвърлен казусът, по този начин ли да разбираме?

Сигналите започнаха отначало. До 19 септември нямаше безусловно никакви проблеми със оборудването на хладилника. От 19-и започнаха сигналите, и на 25-и, и по този начин и към днешна дата. Започна възобновяване на активността на хладилника. Управителят господин Тенев стартира да зарежда оборудването с амоняк и всичко се върна отначало. Имаме сигнали към този момент отблизо живущи от прилежащите къщи до предприятието и до хладилника. И отново сме сезирали отначало безусловно всички институции, с цел да може това оборудване в действителност да бъде отремонтирано, и в случай че може да бъде въведено в употреба след тяхна глоба, добре, само че не и да заплашва живота и здравето на хората.

Разбира се. Но вие говорихте ли с господин Тенев, с шефа на " Мелта 90 " в действителност? Той какво споделя, има ли пояснение за това?

Не единствено разговаряхме се него, а персонално през вчерашния ден и с госпожа Маринова – кметът на Община Ловеч, бяхме на място, при него, вътре в самия цех. Посетихме и бяхме директно до компресорното на хладилника. Г-н Тенев споделя, че ще зареди оборудването и ще продължи и ще действа като ледник. А това, което виждаме като преписка, която е изпратена и като копие към нас от ръководителя на ДАМТН, това е от дата 23 септември, което те към момента му предписват и му споделят какъв е редът и какво би трябвало да извърши, с цел да продължи да действа неговото основание.

Но той не го извършва ли?

Видимо все още той не извършва предписанията на ДАМТН, той е спрян както се споделя от тях до момента в който не извърши условията, които имат те към тази апаратура, с цел да може да бъде върната в употреба и да я експлоатира по предопределение. Той все още не е отстранил всички тези нередности, които са му описали ДАМТН, само че продължава да зарежда оборудването, и неизбежно това докара до изпускане на амоняк в атмосферата.

А можем ли да кажем какъв брой над нормата са тези количества амоняк в атмосферния въздух?

Сигналите както към Община Ловеч, те са отправени и към " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в лицето на " Гражданска отбрана “ в Ловеч. Те са направили замерване, в който не са открили най-малко правила, които да заплашват живота на хората. Поради тази причина не са подхванати и крайни ограничения. В момента със съдействието на РИОСВ-Плевен, има измервателна станция, която е инсталирана в детската градина наоколо до " Мелта 90 “, която регистрира своите стойности. В непрекъснат контакт сме с инж. Йоткова – ръководителката на РИОСВ-Плевен, и се наблюдават данните и показанията на измервателните уреди.

А за какво тогава се приказва за отчасти бедствено състояние, откакто вие твърдите, че няма директна заплаха за популацията?

Към момента имаме такава подготвеност и обсъждаме разновидности, в които ще създадем всичко належащо да защитим живота и здравето на популацията на град Ловеч. Това е една от ограниченията.

А какви са периодите, които са сложени на господин Тенев да извърши предписанията? 

Сроковете, които са му предписани, те са предписани от ДАМТН. Но каквито и да са от май месец до сегашния миг, очевидно от кореспонденцията, която е и с копие до нас, той още не ги е извършил. Доколкото виждам от това, което е изписано, откакто той ги извърши, чак тогава вероятно това оборудване ще бъде въведено в употреба.

Г-н Колев, предвиждате ли, в случай че нещата продължат да се развиват по този метод и господин Тенев да не извършва предписанията, да преустановите работата на просветителните институции в града?

Всичко това е обвързвано с това какво ще покажат измервателните уреди, и най-много това, което господин Тенев би трябвало да извърши, с цел да действа.

Добре. Въпросът стои отворен. Ще продължим да държим връзка с вас. Надяваме се нещата да се възстановяват във вашия град.

Аз също се надявам.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР