Даниел Христов е кандидат от листата за народни представители на

...
Даниел Христов е кандидат от листата за народни представители на
Коментари Харесай

Даниел Христов: Електронното правителство е средството за пр...

Даниел Христов е претендент от листата за народни представители на Политическа партия „ Републиканци за България “ за град Пловдив. Той е специалист по „ Информационни технологии “. Има богат на практика опит в създаване на електронно държавно управление, насъбран в страни от Централна Европа. Консултант e при въвеждането на електронна идентификация в Естония и Норвегия. Експертизата му е в региона на „ електронното ръководство “, което е негов приоритет. Разговаряме с Даниел, с цел да ни изясни на понятен език какво стои зад термините като „ цифровизация “, които все по-често чуваме в всекидневието си.

- Г-н Христов, ще ни обясните ли на понятен език какво тъкмо се крие зад термина „ електронно държавно управление “?

- Най-просто казано, това e метод, по който жителите да поддържат връзка с държавната и общинска администрация и по този начин да вършат всичко, за което досега е трябвало да вървят на място. Това е!

Ще ви дам прегледен образец. Случвало ли Ви се е да отидете в КАТ и да чакате два часа на опашка, с цел да ревизирате дали имате наказателни фишове на Ваше име и тъкмо преди да пристигна Вашият ред, служителката да излезе в обедна отмора? Чрез системата за електронно държавно управление ще може да ползвате всички публични и административни услуги от телефона или от компютъра си, без да чакате, без да се редите на опашки. И в случай че до момента е трябвало да се преценявате с работното време на гишето, то в този момент ще можете да ползвате държавните услуги в комфортно за Вас време.

- Има ли други изгоди за нас, като жители, като се изключи че ще ни завоюва време?

- Въвеждането на електронно държавно управление е най-силното средство за цялостно унищожаване на корупцията. То вкарва в релси цялата държавна администрация и прави безусловно невъзможни злоупотребите със служебно състояние. В страните, където е въведено електронното ръководство, корупцията на процедура е изчезнала. Електронният способ на ръководство отстрани опцията дребни служители да слагат според жители, като търсят от тях в допълнение материално стимулиране, с цел да не попречат на заявките им. За образец - постоянно срещана корупционна процедура в една от страните, където към този момент има въведено електронно ръководство, е била, в случай че служителят на гишето не получи рушвет при внасяне на документите, той напълно съзнателно “да загуби” една от страниците или да промени нещо в документите, тъй че те да не минат по-нататъшна инспекция. Това като цяло е голяма пречка освен за индивида, подал документите, а за цялата стопанска система. Защото видяно в национално равнище, цялата стопанска система се бави и куца, тъй като доста бизнеси биват възпрепятствани да получат утвърждение на документите си в точния момент. А това бави тяхното развиване и наемане на нови чиновници, където даже Вие може да очаквате да Ви вземат на работа. С въвеждане на електронното държавно управление ще се отстраняват всички сходни корупционни практики.

- Някои българи се тормозят, че при въвеждане на електронното ръководство ще бъдат непрекъснато следени и следени, а свободите им ще бъдат лимитирани. Основателни ли са терзанията им?

- Съвсем не е по този начин, хората не би трябвало да имат сходни терзания. Първо, по закон никой няма да е задължен да има карта за електронна идентификация, която е ключът за електронното държавно управление. Също по този начин никои не следва да е осъден, в случай че няма, или не желае, да употребява такава. Второ, самото електронно ръководство е лимитирано единствено до метода, по който Вие взаимодействате с държавните администрации. Нека се върнем на образеца с КАТ. Когато желаете да ревизирате санкцията си в КАТ и желаете да го извършите по електронен път, тогава ще би трябвало да се идентифицирате с Вашата електронна идентичност, чрез електронното Ви ID. И сега, в който извършите инспекцията и излезете от системата, тази идентификация се прекъсва. Наличието на настоящо електронно държавно управление не лимитира опцията Ви отново да отидете на гишето в постройката на КАТ, да се наредите на опашката и да чакате реда си. Кой от двата разновидността ще изберете, е въпрос на персонален избор. Така Вие във всеки един миг сте свободни да избирате сред един от двата метода.

- Дотук говорихме за изгодите за жителя, а какви биха били плюсовете за страната ни?

- Практиката в страните с електронно държавно управление демонстрира, че въвеждането на първия от модулите му, а точно модула за „ Електронна идентификация “, води до увеличение на Брутният вътрешен продукт с 2%. С други думи казано, посредством увеличението на скоростта на стопанската система, ще увеличим бюджета си с три и половина милиарда лв..

- Колко време е належащо да бъде приключено електронното държавно управление?

- В рамките от 2 до 4 години. Т.е. в границите на един мандат е напълно обикновено системата за електронно ръководство да проработи пълноценно. Тя е модулна, което значи, че разнообразни елементи от нея ще проработят поетапно в друго време. Първи и най-съществен стадий е да започва „ Електронната идентификация “, което е и кокошката, и яйцето на електронното държавно управление. След което „ Електронно опазване на здравето “, „ Електронно правораздаване “, Електронно гласоподаване “ и по този начин една по една ще започват всички системи.

За да се случи всичко, за което приказваме, би трябвало да бъдат признати доста нови закони, а много остарели да бъдат осъвременени. И това ще бъде наша идея, за която занапред ще се борим!

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР