Даниел БОГДАНОВ*На 22 декември 2021 г. Общинският съвет в с.

...
Даниел БОГДАНОВ*На 22 декември 2021 г. Общинският съвет в с.
Коментари Харесай

Вандализмът се вихри с всичка сила

Даниел БОГДАНОВ*
На 22 декември 2021 година Общинският съвет в с. Мирково, Софийска област, се подреди измежду вандалите, които в последните години " героичен " протягат ръка на антифашистки монументи у нас. Общинският съвет реши да демонтира от центъра на селото Паметника на починалите в антифашистката битка и във Втората международна война, без даже да се допита до жителите си.
Рушенето на монументи е нова форма на вандализъм. Това е един монумент, който съм запомнил от своето детство, в учебно заведение не са ни разказвали нищо за този интервал от нашата история. Обаче от възрастни знам с какво са заслужили тези младежи да имат монумент в центъра на селото.     Знаех, че това са партизани от отряда " Чавдар ", знаех, че са били участници в Отечествената война, сражавайки се против фашистите. И когато забелязах един ден, отивайки на учебно заведение, че паметникът се унищожава, не допусках какво ще се случи - с изключение на премахването на самия монумент, унищожиха и неговия фундамент, най-варварски разрушиха и захвърлиха на боклука частите от паметната плоча с имената на героите от Мирково, починали във Втората международна война за успеха над нацизма и фашизма.
След това бронзовият паметник бе пренебрегнат на селския стадион. Тези безобразия ме възмутиха и взех решение да намеря съидейници и да създадем конструкция на БАС в община Мирково. Решихме да изпратим сигнали до Министерството на защитата, до Министерството на културата и до Народното събрание.
Организирах и подписка в селото, имаше протест, а по-късно бях привикван в полицията и заплашван. Но това не ми попречи, а в противен случай - даде ми кураж да се боря за възобновяване на паметника.
До момента знаем, че той е в леярната на Тодор Ганарев в с. Овощник до град Казанлък. От общината никой не ни дава информация. Паметникът се демонтира, без да се допитат до жителите на община Мирково. За това настояваме той да се сложи още веднъж на площада, с цел да може да съхраним историята, истината за битката против фашизма и нацизма. Почитта към предишното възпитава младото потомство. /> * Авторът е студент 1 курс, ръководител на БАС в с. Мирково и на Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия в Пирдоп
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР