Дани Каназирева © Надежда Чипева Класираната на трето място в

...
Дани Каназирева © Надежда Чипева Класираната на трето място в
Коментари Харесай

Дани Каназирева става областен управител на Пловдив

Дани Каназирева

© Надежда Чипева Класираната на трето място в кметските избори в Пловдив Дани Каназирева ще бъде новият регионален шеф на града на мястото на определения за кмет Здравко Димитров от ГЕРБ. Решението на държавното управление е от през днешния ден, а самата Каназирева, която е водач на " Съюз за Пловдив ", изпрати писмо до медиите, в което обосновава решението си да одобри поста.

" Доскоро Пловдив бе изправен пред две рискове - да продължи по досегашния модел или да се върне към носталгичния популизъм. Днес и двете рискове наподобяват преодолени. Новият кмет Здравко Димитров по безапелационен метод даде поръчка за друго и диалогично ръководство ". И прецизира, че е била " изправена пред съответен избор - или да продължа да подлагам на критика, без да имам опция действително да решавам; или да дам всичко от себе си за развиването на Пловдив и района ". Тя избрала второто.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Иначе Каназирева, дружно с групировката си участва в Общинския съвет на Пловдив към този момент три мандата. Досега тя бе умерено сериозна по отношение на ръководството на ГЕРБ в града в лицето на Иван Тотев. В предизборните си участия акцентираше върху отговорността на общината за ниските приходи в града, защото " няма почитание към бизнеса и работещите хора ", а на високи позиции се назначават " хора без компетентност ". Критикуваше данъчната и финансовата политика, както и решенията по проблематични сфери за града като превоза.

Интересна обстановка

Ситуацията с назначението на Каназирева за регионален шеф е любопитна, тъй като ненапълно повтаря развиването от предходните локални избори през 2015 година Тогава досегашният регионален шеф на Пловдив и новоизбран кмет на града - Здравко Димитров, също бе конкурент на ГЕРБ в кметската конкуренция като самостоятелен претендент, подсилен от Реформаторския блок. Впоследствие бе назначен за регионален шеф и мина в редиците на ГЕРБ.

На същите избори през 2015 година взе участие и Каназирева, която пък е някогашен член на ГЕРБ - до 2010 година Тя остана трета - пред Здравко Димитров, а групировката й поддържа Иван Тотев за балотажа. Очакванията бяха след това тя да оглави Общинския съвет на града, което - съгласно информация от общински съветници тогава - бил заръчал и министър председателят Борисов. Тотев обаче не спазил тази предварителна спогодба.

Мистерията на първия тур

На първия тур на изборите в този момент Каназирева получи 11.32% от гласовете и остана трета. Около името й обаче се подвигна звук защото всички организации, които правеха екзит-полове в Пловдив, я нареждаха втора с към 5% от самото начало до момента в който течеше вота. Това бе извънредно изненадващо, защото всички първични изследвания сочеха, че втори ще е подкрепеният от Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ някогашен кмет на града Славчо Атанасов.

При паралелното броене обаче действителният резултат се оказа напълно друг и Каназирева в действителност регистрира с към 5% по-нисък резултат от този на Атанасов. Това озадачи наблюдаващите, а групировката ѝ беше обвинена, че някак е съумяла да изманипулира социологическите изследвания. Коя е Дани Каназирева

Дани Каназирева бе член на ГЕРБ от ранните години на партията, само че беше изключена през 2010 година Тогава Бойко Борисов съобщи, че доверието към нея било снето, тъй като защитавала ползите на предприемача от Българска социалистическа партия Георги Гергов, само че самата тя отхвърли тези изказвания. И разгласи, че причина за това е дейната ѝ позиция по проблематични въпроси.

Впоследствие тя оглави записаната през 2011 година партия " Съюз за Пловдив ", с която се яви на локалните избори през същата година и от този момент има своя група в общинския съвет. След настоящия избор тя ще има 5 съветника.

През годините си е сътрудничила на национално равнище с други партии от десноцентристкия набор - като ДБГ на Меглена Кунева, а на последния парламенарен избор - с " Нова република " - формата, в който се яви ДСБ на изборите след разпада на Реформаторския блок. На сегашните локални избори обаче " Съюз за Пловдив " не влезе в коалиция с " Демократична България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР