Данъци в размер на 68 млн. лв. за раздадени дивиденти

...
Данъци в размер на 68 млн. лв. за раздадени дивиденти
Коментари Харесай

Проверки на НАП изсветлиха 68 млн. лв. данък от дивиденти



Данъци в размер на 68 млн. лева за раздадени дивиденти преди две години са заявили и платили над 5600 компании в резултат на инспекциите на Национална агенция за приходите на касовите наличия, оповестиха от приходната организация.

 

В средата на 2021 година Национална агенция за приходите стартира всеобща акция и контролни дейности, ориентирани към компаниите, показали в годишните си финансови доклади за 2020 година, че държат на каса огромни суми. Тогава Национална агенция за приходите заяви за 13 700 сдружения, които държат нелогично високи суми в брой - над 100 000 лева, като измежду тях няма търговски вериги, банки, казина или други компании, които по принцип оперират с доста пари в брой. Голяма част от тези суми се оказаха похарчени от притежателите на компаниите и в този случай те би трябвало да платят налог дял.

 

Година по-късно съвсем половината от тези фирми вече са заявили, че обявените суми в брой са раздадени като дял и са начислили съответния налог. Част от сдруженията са позволили механически неточности във финансовите си отчети и са се възползвали от предоставената им опция да създадат корекции и да ги подадат още веднъж.

 

Преди да започнат проверки на място Национална агенция за приходите са изпратили електронни писма на компаниите, с които ги предизвикват непринудено да подхващат нужните дейности, с цел да бъдат изрядни данъкоплатци – да прегледат още веднъж счетоводните си записи и да създадат корекции в годишните си финансови доклади, ако не всички суми са фактически налични в касите им. Над 2500 фирми са реагирали на напомнителните писма и са заявили малко над 19 млн. лева. дължим налог за приходи от дивиденти.

 

Други 10.5 млн. лв. данък са декларирани след извършените от чиновници на осведомителния център на Национална агенция за приходите над 4000 телефонни диалога. 

 

Данъчните инспектори са влезнали на инспекция в 2116 компании с най-висока касова наличност, като при тези инспекции преди година бяха открити липса на общо 240 млн. лева. пари в брой в касите. Сега от Национална агенция за приходите оповестяват, че повече от половината от тези сдружения – 1193, са подали заявления с изискуем налог дивидент за 39 млн. лв..

 

" Отчитайки позитивните резултати от извършената акция, приходната  организация ще продължи и през 2022 година използването на партньорски метод към компаниите, показали във финансовите си доклади високи стойности на налични парични средства, давайки им опция в оставащите 15 дни непринудено да изпълнят отговорностите си към хазната ", показват от Национална агенция за приходите.

 

Преди година Aceн Bacилeв в качеството си на длъжностен финансов министър заяви, че към 13 000 компании са заявили, че държат на каса близо 4 милиарда лева Тогава той разяснява, че подобни огромни cyми в бpoй ca пpeдпocтaвĸa зa ĸopyпция и ĸyпyвaнe нa глacoвe пo избopитe.

 

30 юни е крайният срок за обявление и заплащане на корпоративен налог, налога върху разноските и дивидентите. До момента над 215 000 фирми към този момент са оповестили приходите си пред Национална агенция за приходите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР