Данък върху свръхпечалбите на енергийните дружества, премахване на акциза върху

...
Данък върху свръхпечалбите на енергийните дружества, премахване на акциза върху
Коментари Харесай

Министър Нинова събра 8 държавни институции и бизнеса на Съвет по горивата


Данък върху свръхпечалбите на енергийните сдружения, унищожаване на акциза върху газ и електрическа енергия, намиране на различни доставки и обезщетителни механизми в помощ на бизнеса и семействата са ограниченията, които държавното управление планува в отговор на рецесията след спрените доставки на газ от Русия.

Те бяха показани от вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова по време на Експертния съвещателен съвет по горивата, чийто началник по закон е тя. Постоянно настоящият консултативен орган към министъра на стопанската система не е свикван от две години.

На срещата участваха представители от Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Българската петролна и газова асоциация, Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, Агенция „ Митници “, Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси ", Държавната организация за метрологичен и механически контрол и други

Пред участниците в Съвета министър Нинова заяви, че държавното управление е поискало от Европейската комисия дерогация за отпадане на акциза върху газ и енергоносители. Вицепремиерът напомни и че България упорства да бъде изключена от петролното ембарго на Европейски Съюз против Русия и че в случай че това не стане, страната ни ще изиска налагане на несъгласие.

„ Полагаме старания да стабилизираме стопанската система и да не оставим семействата и бизнеса без поддръжка в тези сложни времена “, сподели още министърът.

По време на срещата участниците в Съвета разгледаха проблеми и оферти за промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Предстои те да бъдат обединени и препоръчани за ново разискване. Представители на някои от институциите настояха за съгласуваност на другите действия в бранша на горивата, а министър Нинова предложи привикване на съвета още веднъж по-рано от 3 месеца, какъвто е срокът по закон. " Най-важно е да има разговор сред страната и бизнеса и добра съгласуваност сред институциите “, заключи Нинова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР