Данък сгради няма да бъде увеличен с решение на парламента.

...
Данък сгради няма да бъде увеличен с решение на парламента.
Коментари Харесай

Парламентът остави в ръцете на общините решението за вдигане на данък сгради

Данък здания няма да бъде повишен с решение на Народното събрание. Депутатите от бюджетната комисия към Народното събрание (НС) отхвърлиха предлагането на Министерство на финансите (МФ) за нарастване на данъчните оценки на парцелите при гласоподаване на второ четене на промени в Закона за локалните налози и такси.

Крайното решение дали да бъдат увеличени данъчните оценки ще бъде взето при гласоподаване на текстовете в пленарната зала на Народното събрание.

Предложението на Министерство на финансите беше данъчните оценки на парцелите да бъдат вдигани на всеки две години, в случай че къщите и жилищата нарастнат с над 10%.

Текстовете по този начин бяха написани, че данъчните оценки на жилищата в огромните градове щяха да набъбнат с до 65%. Което щеше да докара и до нарастване на налог здания, а евентуално и на такса боклук.

Искането за повдигане на данъчните оценки беше от сдружението на общините. Всъщност с решението си депутатите оставят в ръцете на общинските препоръки решението дали да покачат налог здания и такса боклук.

Законът дава опция общинските препоръки да дефинират ставката на налог здания, като е сложено единствено ограничаване, че размерът на налога би трябвало да е в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда от данъчната оценка на недвижимия парцел. В тази рамка общинските препоръки и сами могат да вземат решение за покачване на налог здания.

Депутатите от бюджетната комисия одобриха и облекчение за жителите и компаниите при установяване на размера на налог здания. При смяна на предназначението или при преустрояване на парцел данните от Агенцията по вписванията автоматизирано ще бъдат излъчени на общините, които ще дефинират размера на налог здания.

Така на хората и компаниите няма да се постанова да подават заявления за смяната на предназначението или за преустройството на парцел. Промяната действително ще влезе в действие от началото на 2025 година, с цел да може администрациите да се приготвят да обменят нужната информация.

С патентен налог ще бъдат облагани хора и еднолични търгов­ци, които правят някоя от изброените в закона действия, в случай че имат годишен оборот до 100 хиляди лева, взеха решение още депутатите. Сега прагът за заплащане на патентен налог е оборот до 50 хиляди лева Освен това на патент ще могат да минат и заведенията за хранене с оборот до 100 хиляди лева, даже да са регистрирани като компания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР