Данък добавена стойност (ДДС) за книгите, периодичните издания и бебешките

...
Данък добавена стойност (ДДС) за книгите, периодичните издания и бебешките
Коментари Харесай

Окончателно - 9% ДДС за книги, списания и бебешки храни

Данък добавена стойност (ДДС) за книгите, периодическите издания и бебешките храни и пелени остава 9%. Това взеха решение депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за налог върху добавената стойност (ДДС). Решението поддържаха 178 народни представители, двама бяха " срещу " и двама се въздържаха.

Така краткотрайната мярка от 9 на 100 Данък добавена стойност за книгите, периодическите издания и бебешките храни и пелени става непрекъсната. Намалената ставка трябваше да се ползва до края на 2022 година, а с тези промени ще продължи и в бъдеще. 

Отхвърлено беше предлагането на Мартин Димитров ( " Демократична България " ) от обсега на понижения налог да отпаднат периодическите печатни творби. Костадин Костадинов ( " Възраждане " ) разяснява, че Данък добавена стойност за книгите и издателствата би трябвало да бъде 0 %. Петър Кънев ( " Българска социалистическа партия за България " ) го поддържа и уточни, че в половин Европа е 0 %. Кънев обаче е в спор на ползи, защото е в печатарския бизнес.

Ставката на налога от 9 на 100 важи за доставка на книги на физически носители или осъществявана по електронен път, или и двете (включително учебници, познавателни книжки и образователни комплекти, детски книги с илюстрации, за изобразяване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), периодически печатни творби - вестници и списания, на физически носители или осъществявана по електронен път или и двете, разнообразни от изявления, които са напълно или главно предопределени за реклама и напълно или главно формирани от видео наличие или аудио-музикално наличие.

С понижена ставка от 9 % ще продължи да се полза доставката на храни, подобаващи за бебета или за дребни деца, бебешки пелени и сходни бебешки хигиенични продукти.

Ставката на налога е 9% и за доставка на услуга по настаняване, предоставяно в хотели и сходни заведения, в това число даването на ваканционно настаняване и отдаване чартърен тук-там за площадки за къмпинг или каравани, с място на осъществяване на територията на страната.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР