Данъчните въвеждат Биг Брадър за превозите на сирене, яйца и

...
Данъчните въвеждат Биг Брадър за превозите на сирене, яйца и
Коментари Харесай

Данъчните ще следят превоза на рискови за хазната хранителни стоки

Данъчните вкарват Биг Брадър за транспортите на сирене, яйца и мляко. Всеки транспорт с камион на рискови за държавната хазна артикули ще би трябвало авансово да бъде обявяван в Националната организация за доходи. Това плануват промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които са пуснати за публично разискване от Министерството на финансите.

Сред рисковите за хазната артикули с изключение на сиренето, яйцата и прясното мляко, са още киселото мляко, месото, рибата, ядките и множеството плодове и зеленчуци като домати и краставици, ябълки, дини, пъпеши, цитросуви плодове и т. н.

Данните за всеки транспорт на рискови артикули ще бъдат давани на Национална агенция за приходите през интернет. Тази информация включва номера на камиона, каква стока ще транспортира, какво количество и на каква цена, къде ще бъде претрупан камионът и по кое време и къде би трябвало да бъде разтоварен. След като търговец подаде данните в Национална агенция за приходите, ще получава неповторим номер за всеки транспорт, който би трябвало да бъде предаден на водача. Така при инспекция на пътя от чиновниците на фискалния надзор към Национална агенция за приходите водачът ще може да им каже неповторимия номер на транспорта.

При импорт на рискови артикули авансово купувачът ще подава данни за транспорта в Национална агенция за приходите, а най-късно един ден откакто получи стоката ще би трябвало да удостовери идването є. При експорт за страни от Европейски Съюз продавачът авансово ще изпраща в Национална агенция за приходите данни за транспорта. А по-късно ще удостоверява изпращането на стоката след излизане на камиона от страната. При транспорт на артикули с висок фискален риск, който стартира и приключва на територията на страната, доставчикът или продавачът авансово ще заявява данни за всеки обособен транспорт преди започване на натоварването на камиона, а получателят или купувачът ще удостоверяват приемането на стоката най-късно на идващия ден след идването є на мястото на приемане (разтоварване), плануват препоръчаните промени.

Новите условия ще важат за камиони над 3,5 тона. Предложението на министерството е новите правила да не се ползват за транспорт на артикули с тегло под 500 кг или на стойност под 5000 лева Основната цел на предлаганите промени е стягане на фискалния надзор за по-ефективна битка с данъчните измами и укриването на Данък добавена стойност, корпоративен налог и налог върху приходите на жителите, показват в претекстовете си от Министерството на финансите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР