Данъчните в България и Гърция погнаха нашенци за укриване на

...
Данъчните в България и Гърция погнаха нашенци за укриване на
Коментари Харесай

Стотици българи са погнати за укриване на данъци

Данъчните в България и Гърция погнаха нашенци за укриване на приходи от наеми. " Приходите се таксуват в южната ни съседка според Спогодбата за отбягване на двойното данъчно облагане, подписана сред двете страни през 2002 година “, обясниха от Национална агенция за приходите пред " Телеграф “. Нашенците обаче би трябвало да заявяват наемите в годишната си данъчна декларация, с цел да може те да бъдат изключени от общата данъчна основа в България.

Двете страни непрекъснато си обменят информация за данъчни цели както автоматизирано, по този начин и при питане, обясниха от българската приходна организация. Отделно част от българите с парцели в Гърция се ревизират и по друга линия. Национална агенция за приходите прави проверки на закупилите или продалите къщи или жилища там през 2016 година

Целта е да се откри дали заявените им приходи дават отговор на имущественото им положение. И в случай че в процеса на проверките се открият укрити приходи, те да се обложат с 10 % налог. На мушката са близо 1900 нашенци, а инспекциите са почнали през октомври предходната година. Възложени са 872 проверки на лица, при които са открити данни за разминаване сред приходи и имущество. В хода на тези производства са излезли нескрито спомагателни отговорности в размер на 58 000 лв., т.е. това е укритият налог, който лицата би трябвало да платят. 24 души от проверяваните още в хода на проверката непринудено са коригирали данъчните си заявления и са внесли 17 000 лв. спомагателен налог. По неофициална информация нашенците с парцели в Гърция са към 10 000. Нашите сънародници избират да купуват в Северна Гърция и изключително в регионите на Кавала, Офринио, Неа Перамос и даже Халкидики. Българите са в топ 10 на купувачите и за последните 5 години по оценки на локални брокери са вложени сред 150 и 180 милиона евро.

Мнозина от тях ги оферират чартърен на други българи в разнообразни платформи, в това число в специфични групи във Facebook. Това обаче крие опасности, тъй като през последните години гръцките управляващи непрестанно вкарват спомагателни регулации на този пазар заради няколко аргументи. От една страна, новите притежатели на вили и къщи конкурират локалните хотелиери, въпреки това, парите от наеми изтичат отвън гръцката стопанска система. Според най-последните правила всички, които отдават чартърен парцелите си в южната ни съседка, са длъжни да се записват на специфична платформа: Регистър за краткосрочни наеми, като оттова получават характерен идентификационен номер, който би трябвало да бъде оповестен, когато парцелът се отдава чартърен през AirBNB, Booking или сходни уеб сайтове.

Обявите на нарушителите се блокират и изхвърлят от платформите, а санкциите стартират от 5000 евро и се удвояват при последващо нарушаване. Гръцките управляващи са подписали съглашения с въпросните уеб сайтове, като те дават противоположна информация към управляващите.

До момента обект на инспекция в Гърция са над 17 000 разгласи, които подлежат на глоба, както и 73 000 случая на нарушавания, когато декларациите се разминават с инспекциите, а загубите от неплатени налози са за над 100 милиона евро.

Така на процедура българските притежатели на парцели по Беломорието са подложени на надзор и от двете страни на границата.

През август 2022-ра българските и гръцките данъчни управляващи подписаха съглашение за общи дейности. В резултат на това гръцките данъчни служби изпращат данни за собствеността на българския Национална агенция за приходите. Адвокат Мартина Георгиева, специалист по имотни покупко-продажби в Солун, особено за " Телеграф “ обръща внимание на няколко подводни камъка, за които би трябвало да се внимава.

Най-важното е това, че гръцките данъчни изпращат на Национална агенция за приходите имотната декларация Е9 за собствеността на българи в страната, само че вътре обектите са разказани с по няколко обособени кода за един и същи парцел. На процедура, в случай че имате къща с басейн и барбекю, те са разказани в декларацията с три обособени кода, като в Национална агенция за приходите вземат решение, че имате в действителност три обособени парцела и стартира инспекция. Според Георгиева гръцките управляващи не дават детайлно пояснение за информацията в декларацията, че става въпрос за един обект и това провокира недоразумения и проблеми. Задължително да обявявате пред Национална агенция за приходите в годишната си декларация парцела си в Гърция. Така ще избегнете проблеми, свързани с противоположната информация, пращана от гърците към България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР