Данъчните оценки на недвижимите имоти да се актуализират със 135%

...
Данъчните оценки на недвижимите имоти да се актуализират със 135%
Коментари Харесай

ОТПИСВАТ ОТ КАТ СЛЕД 5 Г. БЕЗ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД: Данъчните оценки със скок от 135% от 2024 г.

Данъчните оценки на недвижимите парцели да се актуализират със 135% от 2024 година Това е едно от предложенията по време на Национален конгрес на общинските данъчни специалисти, проведен от Националното съдружие на общините. Според Пепа Петкова, секретар на столичния регион „ Слатина “, оценките би трябвало да се осъвременяват на всеки четири години, защото пазарните равнища се променят.

Въпросът за доближаване на данъчната оценка с пазарната беше подложен още преди три години от НСОРБ. Председателят на организацията, кметът на Велико Търново Даниел Панов даже даде образец с отживелицата, че в данъчната оценка влиза дали в жилището има стационарен телефон. През 2020 година трябваше да се трансформират критериите, по които се пресмята оценката за данъка, само че явно пандемията забави този развой, написа " Телеграф ".

Имоти

Да отпадне освобождението от облагане на земеделските земи от 2026 година, е друго предложение на форума. Като се употребяват данни от кадастъра, да се дефинират ясно и изрично парцели, за които би трябвало да се заплаща налог. Да се заплаща данък за земеделската и горската техника, упорстват още общините. Предлага се и да отпадне опцията за прилагане на облекчение в случаите, когато екологичната група от годишния механически обзор не подхожда на екологичната категория на тежката техника.

МПС

Ако транспортните средства пет години не са минавали на механически обзор и за тях не е плащана гражданска отговорност, да се изисква краткотрайно преустановяване на регистрацията в КАТ. Това ще улесни локалните управи в почистване на трошките, паркирани по пътищата, които не могат да се вдигнат законно. На форума общинските представители са разискали и съответни проблеми с обмена на данни за прекъсната регистрация на МПС, регистрация на закупено в чужбина транспортно средство, опазване на регистрационни номера, заплащане на налога за МПС, основаване на нова партида и други

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР