Данъчните оценки на имотите трябва да са реални, а не

...
Данъчните оценки на имотите трябва да са реални, а не
Коментари Харесай

Асен Василев оставя топката за вдигането на местните данъци в общините

Данъчните оценки на парцелите би трябвало да са действителни, а не тези от 2007 година, само че това не значи автоматизирано, че ще се вдигнат налозите, съобщи финансовият министърът на финансите Асен Василев под надпис " Общините - вероятност 2027 ". Информация за присъединяване му във форума беше публикувана от Министерството на финансите (МФ). Василев изясни, че общините могат да вземат решение какъв % от данъчни оценки да събират . " Ако желаят да задържат налозите при вдигащи се данъчни оценки, те имат механизъм като понижават %, който събират. Това е локална политика ", уточни той и добави, че държавното управление не получава никакви доходи от локалните налози и не може под никаква форма да каже на общините какво да вършат. Асен Василев посочи, че е доста значимо обаче базата да са действителните цени.

Той не чака измененията при данъчните оценки да станат факт от 1 януари 2024 година. Финансовият министър посочи, че има интервал от най-малко една година преди те да могат да влязат в действие , което дава задоволително кметовете да си създадат проектите и да решат по какъв начин желаят да подходят. Василев сподели още, че Министерството на финансите е единствено механически вносител на това предложение, което е по самодейност на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).
 Нинова пита: Кириле, Христо, докога ще ви използват като салфетки?
Нинова пита: Кириле, Христо, докога ще ви използват като салфетки?

От Българска социалистическа партия желаят незабавно чуване на Асен Василев

Във връзка с финансовата децентрализация той съобщи, че преотстъпването на част от налога за физическите лица на общините не може да е с идентичен % за всички. Министърът на финансите изясни, че в случай че да вземем за пример страната върне 2 от 10-те % корпоративен налог на локалната власт, ще сред общините ще възникне голяма разлика, тъй като междинната заплата в София е 2700 лева, общо в страната е 2000 лева, а в някои общини тя е близка до минималната - към 1000 лева Ако се вкара автоматизирано идентичен %, който остава в локалната хазна, ще продължи наклонността хората да идват да работят в София, а дребните общини да нямат задоволително приходи, означи той.

" Ако желаеме да организираме районна политика, тя би трябвало да дава на дребните общини късмет да се доразвият " , сподели още Василев. По думите му в тази връзка е създадена и програмата за общински планове в бюджета за 2024 година Той добави, че лимитите на размера на финансиране на плановете са направени по този начин, че по-малките общините да могат да получат запас, който не зависи единствено от броя на популацията. Асен Василев посочи, че за 24 часа в Министерството на финансите са постъпили 800 планови оферти от 261 общини. Той съобщи, че е зависи от кметовете по какъв начин ще подредят плановете по отношение на потребностите на локалните поданици.
 МФ опроверга Нинова: Изпратили сме писма до всички общини
МФ опроверга Нинова: Изпратили сме писма до всички общини

777 капиталови плана от 255 общини са импортирани до през днешния ден

Финансовият министър уточни също, че преди две години Фондът за общински планове е бил 180 млн. лева, а през 2022 година е повишен на 450 млн. лева Той посочи, че в този момент фондът ще влезе стабилно в Закона за държавния бюджет, тъй че да има изясненост и еднакъв достъп до тези средства. Асен Василев е безапелационен, че в никакъв случай не е делил общините по отношение на техните характерности и постоянно е отворен за разговор с кметовете.

Той обърна внимание и на средствата, отпуснати от Европейски Съюз за подмеяна ВиК инсталациите в огромна част от общините в България. " Равносметката към днешния миг е, че колкото пари сме съумели да влагаме във ВиК инсталациите, толкоз сме и изгубили под формата на корекции поради неприятно възлагане. Около 30% от парите действително са вложени във ВиК инфраструктура и всичко останало сега трябваше да го върнем на Европа ", сподели още министърът на финансите.

Във връзка с обезпечаването на пари за автомагистрали той уточни, че отпуснатите на Министерството на районното развиване и благоустройството средства за тази и предходната година са били задоволително. Около 1,2 милиарда лева обаче били върнати назад, тъй като нямало планова подготвеност, позволения за градеж и Оценка на въздействието върху околната среда. " За над 90% от автомагистралите, които виждаме красиво нарисувани по картата, ние дори не сме на равнище абстрактен план. Министерство на регионалното развитие стартира да работи по това, само че се изисква време ", съобщи Асен Василев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР