„Данъчни промени в условията на криза не се правят. Има

...
„Данъчни промени в условията на криза не се правят. Има
Коментари Харесай

Проф. Бобева: Данъчни промени в условията на криза не се правят.

„ Данъчни промени в изискванията на рецесия не се вършат. Има доста други странични фактори, които редуцират резултата от такива промени “. Това разяснява пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист, финансист, някогашен стопански вицепремиер, учител, във връзка намаляването на Данък добавена стойност за питейни заведения, нощни заведения и заведения за хранене.

Според нея намаляването на ставката на Данък добавена стойност няма да помогне на бранша да се възвърне от шока:

„ Намаляването на приходите от Данък добавена стойност надали ще срине бюджета. Въпросът е, в случай че приходите в бюджета понижават, разноските се усилват, дефицитът се усилва, наподобява несериозно да се вършат такива ограничения тъкмо в този миг. От позиция на фиска има деструктивен резултат. От икономическа позиция изгода няма “.

По думите ѝ има доктрина, че когато се понижават данъчните ставки, бизнесът е по-склонен да заплаща налози, в сравнение с да ги укрива.

„ Но резултатът ще е маргинален, “ предвижда тя.

В предаването „ 12+3 “ проф. Бобева добави:

„ Всичко това сред министъра и премиера е нещо като игра за наивници… Преди избори не се преструктурира данъчна система. Въвеждането на прогресивното данъчно облагане ще бъде една скрита форма за общо повишаване на налозите “.

Проф. Даниела Бобева счита, че разширението на държавния бранш посредством основаването на нови държавни предприятия е най-бруталната форма за източване на пари от страната и данъкоплатците.

Икономистът акцентира, че българската стопанска система е отворена и намаляването на външното търсене ще ѝ въздействам зле:

„ Лошите неща в стопанската система като външна среда ще окажат въздействие през идната година. Ще абсорбираме шока от това, че сме си стояли два месеца по къщите доста по-бързо, само че утежняването на външната среда ще има доста отрицателна роля върху икономическия напредък. Спад от към 4-5% е най-вероятен “.

Проф. Бобева позволи като допустимо удвояване на безработицата измежду младежите:

„ Ще се сложи на дневен ред структурата на стопанската система, която е тотално сбъркана - главно работната мощ е заета в трудоемки браншове, а имаме най-лошата демографска обстановка и вероятност в Европейския съюз… Икономиката ни има доста структурни проблеми, които коронавирусът форсира и сподели като по-очевидни “.

Тя предвижда сложни години и преструктуриране в туризма.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР