Данъчната система в България, присъединяването на страната към еврозоната и

...
Данъчната система в България, присъединяването на страната към еврозоната и
Коментари Харесай

Асен Василев от Гърция: България има уникални условия за развитие на икономиката

Данъчната система в България, присъединението на страната към еврозоната и плановете по Националния проект за възобновяване и резистентност бяха трите съществени тематики, по които дискутираха министърът на финансите Асен Василев и над 100 мениджъри на гръцки компании в България на среща, проведена от Гръцкия бизнес съвет, оповестиха от финансовото министерство.

В срещата участваха представители на огромни вложители в региона на металургията и металообработването, банковия бранш, циментовата индустрия и търговия с петролни артикули и други браншове, както и посланиците на Република Гърция Мариос Либеропулос и на Република Кипър Хараламбос Кафкаридис.

" Това, което има България, като условия за развиване на стопанската система е неповторимо. Бизнесът гради гръбнака на тази среда, а страната ви подава ръка, с цел да отбележим осезателен прогрес “, сподели министърът. Той увери, че налозите за бизнеса няма да се покачват през идващите години, а страната ще подкрепя вложенията посредством гаранции. " С промени в Закона за поощряване на вложенията ще може да се дават 100% от това, което Европа разрешава като държавни помощи за финансови вложения за бизнеса. Това ще форсира натрупването на физически капитал в страната “, счита министърът на финансите.

Асен Василев акцентира, че България има една от най-ниските цени на електроенертията и добре развита енергийна инфраструктура, а приоритет за страната е да влага в пътища, железопътни линии, в по-добро опазване на здравето и обучение, както и в човешки капитал. " Ние сега сме на към 20% от междинното за еврозоната съответствие на капитал към работна мощ. Работата на бизнеса е да помогне на нашите служащи да станат по-продуктивни като обезпечи физически капитал и по-високо платени работни места, а работа на държавното управление е да обезпечи инфрактруктурата и човешкия капитал. Политиката ни е трудът да става по-скъп, само че за сметка на това да е по-продуктивен “, изясни Василев.

Министърът на финансите акцентира, че работи интензивно с министъра на превоза на Гърция и е убеден, че пътната съгласуваност по коридора Север-Юг от Александруполис през България и Румъния към Молдова и Украйна ще се осъществя, като акцентира, че в плана страната ще влага 6 милиарда евро през идващите години. " Трябва да надградим железопътната съгласуваност, с цел да могат товарите да доближават по-бързо до средиземноморските пристанища “, счита министърът. Той изрази вяра да бъде приключена автомагистрала " Струма “ и ж.п. връзката през Кулата до Солун, като от българска страна средства за инфраструктура са планувани и по НПВУ. Асен Василев заяви, че в бюджета за 2024 година има отделени 12 милиарда лв. за финансови разноски, от които 10 милиарда лв. са за потребна инфраструктура за бизнеса.

По данни на гръцката страна, гръцките и кипърски вложения в България надвишават 3,2 милиарда лева като основават повече от 55 хиляди работни места, а стокообменът сред двете страни възлиза на 6 милиарда евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР