Данъчната система в България е една от най-несправедливите в ЕС.

...
Данъчната система в България е една от най-несправедливите в ЕС.
Коментари Харесай

КНСБ с 9 идеи за реформи в данъчната система

Данъчната система в България е една от най-несправедливите в Европейски Съюз. Това сподели президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров по време на журналистически семинар " Жизненият стандарт - във фокуса на медиите ", който се състои в Белчински бани. По думите на Димитров косвените налози трагично изпреварват по отношение на директните.

Според КНСБ е належащо е преструктуриране на цялата данъчна система, с цел да има повече правдивост за хората с по-ниски приходи. " Това допуска поетапна и постепенна смяна на цялата данъчна философия в България ", сподели основният помощник и лекар по стопанска система към КНСБ Любослав Костов. Затова от КНСБ оферират девет съществени промени в данъчната система.

Основното искане на синдиката е да се вкара необлагаем най-малко, който да бъде еднакъв на откритата минимална работна заплата /МРЗ/ за страната. Това значи, че хората, които работят на МРЗ, няма да бъдат облагани. Второто предложение е за поетапно увеличение на оптималния застрахователен приход до сума, който сега е 3000 лева, до постигане на размера на 10 пъти откритата МРЗ за страната. Следващото предложение е за въвеждане на необлагаем най-малък първичен приход за млади фамилии . В тази точка се предлага даване на безлихвен заем за покупка или обзавеждане на жилище при изискване, че двамата съпрузи поемат ангажимент да живеят и работят в страната най-малко 15 година след приемане на заема. " Нашата основна концепция тук е да се схване правилото на фамилното доходно облагане, какъвто има в доста страни в света ", съобщи Любослав Костов.

На последващо място от синдиката оферират въвеждането на налог " благосъстояние " във връзка с спомагателни жилища, скъпи коли, скъпи вили, яхти и други На пето място е въвеждането на налог върху финансовите транзакции. Предложението е този налог да бъде еднакъв на 0,1% при обмяната на акции и облигации и 0,01 % за контракти на дериватни принадлежности, в случай че една от финансовите институции е в страна-членка на Европейски Съюз, уточни Костов. Следващото предложение е за повишение на налога върху приходите от дивиденти от 5% на 10%, с цел да се следва идентична логичност с тази на корпоративното облагане. Костов даде за образец, че този налог във Франция е 30 на 100, в Германия - 25 на 100, Италия - 26 на 100, в Полша - 19 на 100. В България е една от най-ниските ставки на налог върху приходите от дивиденти в целия Европейски Съюз, което основава условия за " порочни практики ", добави Костов.

Въвеждане на правила на данъчно облагане за цифрово наличие или така наречен " цифров налог " е седмото предложение. Обща консолидирана основа за облагане с корпоративен налог на фирмите е осмото предложение . Въвеждането на спомагателни данъчни тласъци, което да стане посредством детайлите на директното данъчно облагане , е последното искане на КНСБ за смяна в данъчната система.-->

Изчисленията на КНСБ са демонстрират, че реализацията на плануваните ограничения ще коства на държавния бюджет 1,6 милиарда лева , уточни основният помощник и лекар по стопанска система към КНСБ Любослав Костов.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР