Данъчната реформа на президента Доналд Тръмп може да доведе до

Данъчната реформа на президента Доналд Тръмп може да доведе до ...

Икономиката на САЩ ще прегрее след реформата на Тръмп.


Данъчната реформа на президента Доналд Тръмп може да доведе до прегряване на икономиката на САЩ, предупреди Уилям Дъдли, президент на Федералната банка, цитиран от CNN.

В реч пред Асоциацията за ценни книжа и финансови пазари той заяви, че икономическата перспектива за 2018 година "изглежда светла", като допълни, че очаква безработицата да остане ниска, а заплатите да растат с бърз темп.

Но Дъдли предупреди, че централните банкери "ще трябва да натиснат по-силно спирачките" по някое време в следващите години, за да избегнат възможна рецесия.

По думите му, по-бързият икономически растеж благодарение на намалението на корпоративните данъци в момент, в който пазарът на труда е в цветущо здраве, а цената на парите е ниска, може да предизвика твърде бърз темп на нарастване на икономиката.

И преди Дъдли е наричал намалението на данъците "ненужно" във време, в което икономиката вече расте с добър темп. Ако икономиката расте твърде бързо, смята той, Фед ще трябва да повиши лихвите по-бързо от очакваното. Това ще направи заемите по-скъпи.

"Ако това се случи, рискът от "твърдо кацане" ще се увеличи", казва Дъдли - т.е. централните банкери няма да успеят да избегнат рецесия. Като цяло, лихвите са на исторически ниски нива - около 1,25 и 1,5%. Централните банкери вече са решили, че ще вдигнат лихвите три пъти в рамките на 2018 г. и още два пъти през 2019 г.

Дъдли предупреди още, че намаляването на данъците ще повиши и бюджетния дефицит. "Все пак, "безплатен обяд" няма. Сегашната посока на фиска е неустойчива", смята той.

Рискът от прегряване "изглежда странен", когато инфлацията е ниска, но според мен през следващите няколко години той ще стане съвсем реален.

Засега, инфлацията се движи по целта на Фед от около 2%.

Източник: money.bg