Данъчна реформа, която насочва само 2% от приходите от подоходното

Данъчна реформа, която насочва само 2% от приходите от подоходното ...

ИПИ: 2% от подоходния данък ще вкарат 850 млн. лв. в общините


Данъчна реформа, която насочва само 2% от приходите от подоходното облагане към общините по произход, ще вкара 850 млн. лв. в местната власт, показва анализ на Института за пазарна икономика. Той бе представен днес по време на Годишната среща на местните власти в Албена, предаде БТА. Община като Плевен например би получавала около 11,5 милиона лева за година.

„Противниците на тази идея изтъкват, че от такава стъпка ще спечелят големите общини, а малките, където няма много работещи и заплатите са по-ниски, ще са в губеща позиция. Но този риск би могъл да бъде избегнат, ако бъдат приети изравнителни механизми“, коментира Петър Ганев, старши икономист на института, който представи изследването.

За да се избегнат разликите между отделните общини, би могло да се мисли в посока по-мощните да получават по-малки държавни субсидии, като средствата се пренасочват към по-бедните, посочи Ганев. По думите му такава стъпка би задоволила всички. Реализацията на такава реформа ще бъде стимул за кметовете да привличат инвеститори, да откриват работни места и да се повишават заплатите, допълни Ганев.

Според експерта, вариантът с въвеждане на нови данъци - например върху земеделските земи, би предизвикал недоволство сред хората, а това би спряло всяка реформа.

Като проблем кметът на Плевен Георг Спартански посочи, че две трети от парите в бюджетите на общините идват по линия на общата субсидия. "Това ни прави просто пощенски кутии и нямаме възможност да правим никакви политики на местно ниво, нищо че сме избрани мажоритарно и сме пряко отговорни пред съгражданите си", каза Спартански. Той изрази недоволство от факта, че през последната година държавата не работи и кметовете са принудени да чакат с месеци за един подпис в някое от ведомствата в столицата. За общините пътят не е да се борим за субсидии и да се молим за целеви пари, а да изискваме централната власт да гледа на нас като на равностойни партньори, посочи кметът на Плевен. И обобщи, че е редно държавата да контролира разходването на средствата, но кметовете трябва да имат комфорта да развиват местни политики и да разполагат с достатъчно ресурси, за да има в страната ни независима местна власт.

Темата с финансовата децентрализация се коментира още от 2003 г. Тогава възниква и предложението за пренасочване на два процента от подоходното облагане към общините.

Източник: manager.bg