Данъчна реформа, която насочва само 2% от приходите от подоходното

...
Данъчна реформа, която насочва само 2% от приходите от подоходното
Коментари Харесай

ИПИ: 2% от подоходния данък ще вкарат 850 млн. лв. в общините

Данъчна промяна, която насочва единствено 2% от приходите от подоходното облагане към общините по генезис, ще вкара 850 млн. лева в локалната власт, демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система. Той бе показан през днешния ден по време на Годишната среща на локалните управляващи в Албена, съобщи Българска телеграфна агенция. Община като Плевен да вземем за пример би получавала към 11,5 милиона лв. за година.

„ Противниците на тази концепция акцентират, че от такава стъпка ще завоюват огромните общини, а дребните, където няма доста работещи и заплатите са по-ниски, ще са в губеща позиция. Но този риск би могъл да бъде избегнат, в случай че бъдат признати изравнителни механизми “, разяснява Петър Ганев, старши икономист на института, който показа проучването.

За да се избегнат разликите сред обособените общини, би могло да се мисли в посока по-мощните да получават по-малки държавни дотации, като средствата се пренасочват към по-бедните, уточни Ганев. По думите му такава стъпка би задоволила всички. Реализацията на такава промяна ще бъде тласък за кметовете да притеглят вложители, да откриват работни места и да се покачват заплатите, добави Ганев.

Според специалиста, разновидността с въвеждане на нови налози - да вземем за пример върху земеделските земи, би провокирал неодобрение измежду хората, а това би спряло всяка промяна.

Като проблем кметът на Плевен Георг Спартански уточни, че две трети от парите в бюджетите на общините идват по линия на общата дотация. " Това ни прави просто пощенски кутии и нямаме опция да вършим никакви политики на локално равнище, нищо че сме определени мажоритарно и сме директно виновни пред съгражданите си ", сподели Спартански. Той изрази неодобрение от обстоятелството, че през последната година страната не работи и кметовете са принудени да чакат с месеци за един автограф в някое от ведомствата в столицата. За общините пътят не е да се борим за дотации и да се молим за целеви пари, а да пожелаваме централната власт да гледа на нас като на равностойни сътрудници, уточни кметът на Плевен. И заключи, че е редно страната да управлява разходването на средствата, само че кметовете би трябвало да имат комфорта да развиват локални политики и да разполагат с задоволително запаси, с цел да има в страната ни самостоятелна локална власт.

Темата с финансовата децентрализация се разяснява още от 2003 година Тогава поражда и предлагането за пренасочване на два % от подоходното облагане към общините.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР