Данъчна кампания 2020 г. ще започне на 10 януари. Това

...
Данъчна кампания 2020 г. ще започне на 10 януари. Това
Коментари Харесай

Данъчните декларации започват да се подават от 10 януари

Данъчна акция 2020 година ще стартира на 10 януари. Това е първата най-ранна дата, на която могат да бъдат подадени декларациите за приходите на физически лица и тези за облагане с корпоративни налози както по електронен път, по този начин и на място в офисите на Национална агенция за приходите.

Разлика спрямо предходната година обаче има при използването на 5% отстъпка за ранно обявление. Сега тя ще се употребява чак до 31 март, в случай че години наред се подтикнаха само данъкоплатците, които се отчитаха онлайн до 31 януари, написа " Марица ".

Отстъпката се начислява върху налога за довнасяне, само че не трябва да надвишава 500 лв.. Има и още едно изискване - да няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности.

Причината за толеранса е, че чак при започване на март ще бъдат пуснати така наречен „ умни заявления ”, които ще се попълнят сами. Услугата обаче ще е налична единствено за жителите, които имат личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф.

 Данните от предходната година демонстрират, че с ПИК са подадени повече от половината заявления, тъй че доста хора от дълго време употребяват тази алтернатива. При автоматизираното попълване на декларацията задължението на лицето е единствено да ревизира правилни ли са данните, които Национална агенция за приходите е заредила. Агенцията ще употребява данните, които компаниите подават за изплатените хонорари на служащите и чиновниците си.

Срокът за работодателите е краят на февруари. Тук влизат заплати, възнаграждения и приходи от цивилен контракти. Информацията автоматизирано ще се зарежда в данъчните заявления на хората при онлайн подаването им, обясниха данъчните. Това е огромно облекчение за физическите лица, защото минимизира риска от неточности при попълването на документа.

Ако обаче имате спомагателни приходи от наеми да вземем за пример, ще би трябвало сами да си ги вписвате. Хората сами ще попълнят в данъчната си декларация и облекченията, които желаят да употребяват - да вземем за пример за деца, за погашение на ипотека за само жилище на млади фамилии, за дарения и така нататък Условията по тези облекчения са непроменени от няколко години насам.

Така да вземем за пример младите фамилии (за такива се смятат до 35-годишни към датата на подписване на контракта с банката) могат да понижат данъчната си основа с лихвените заплащания по заема.  

Данъчното облекчение се употребява, откакто към годишната данъчна декларация се приложи документ, публикуван от банката, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени заплащания по първите 100 000 лева от главницата на ипотечния заем за закупуване на жилище. 

Ставките при облекченията за дарения пък са разнообразни според от получатела на дарението. До 5% от годишната данъчна основа се пестят, в случай че парите са дарени на лечебни заведения, до 15% - в случай че са предоставени за просвета, и до 50%, в случай че са  в изгода на Център " Фонд за лекуване на деца " и/или " Център за асистирана репродукция ”.

С промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица се понижава административната тежест при прилагане на данъчни облекчения за лица с понижена продуктивност, за деца с увреждания и за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, като отпада задължението към годишната данъчна декларация да се ползва копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на КСО, изясняват данъчните.

Причината е - Национална агенция за приходите към този момент има достъп до базата данни “Единна осведомителна система на здравната експертиза ”.

Самата данъчна декларация наподобява тъкмо като ланшната.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР