Дан Шомон е определян като човека, без когото Барак Обама

...
Дан Шомон е определян като човека, без когото Барак Обама
Коментари Харесай

Дан Шомон: Моята цел е да създам връзка между Съюза за стопанска инициатива и високите етажи на бизнеса в САЩ

Дан Шомон е определян като индивида, без който Барак Обама нямаше да стане президент. Той е специалистът, който работи непрекъснато за един от най-успешните водачи на Съединените американски щати цели девет години. Ръководил е политическите акции на Барак Обама за сенатор и за президент. През тази седмица Шомон беше в България и се срещна с представители на бизнеса, академичната общественост и държавното управление. Работи по самодейността „ Три морета ”, която беше един от акцентите при диалога му с министъра на стопанската система Кирил Петков. Пред „ Неделята на NOVA ” Дан Шомон споделя за връзките сред Съединени американски щати и България, за глобите по закона „ Магнитски ”, за политическата обстановка у нас.
Г-н Шомон, още веднъж сте в България. Често ни посещавате тази година, за какво?
Това е третото ми посещаване в България тази година и аз съм посетител на Виолина Накова – ръководител на Съюза за стопанска самодейност. За мен е чест да бъда част от вашето предаване. Моята цел е да основа връзка сред Съюза за стопанска самодейност и високите етажи на бизнеса в Съединени американски щати.
Вие работите, години наред един до друг с Барак Обама – от сенатор, до президент. Какво е да работиш с индивида, управлявал Съединени американски щати? В книги, отдадени на него, е казано, че „ без Шомон Обама нямаше да бъде президент ”. Имате ли принос той да е президент на Америка?
Посветих живота си на Обама - цели 9 години - и през деня, и нощем. Той беше никой. Можеше да се разхожда по улиците на Чикаго без никой да го разпознае. През 2004 година изнесе тирада по време на събитие, отдадено на конвенцията на Демократическата партия. Барак Обама извървя пътя от сенатор на ниско равнище до рок звезда. Обичаше се да се майтапи, казвайки, че е Тайгър Уудс на политиката. Използваше тази смешка поради своето мултикултурно и етническо минало. За разлика от Тайгър Уудс, Обама излетя като ракета още от самото началото. Аз бях този, който работеше от земята, с цел да може сенаторът от Илинойс да се издигне до президент на Съединени американски щати. Пропътувахме хиляди километри с автомобил за срещи с основни персони. Нямахме задоволително пари да летим със аероплан. Използвахме кола и шофирахме, с цел да се срещнем с всички. За нас беше значимо да създадем тези взаимоотношения. За девет години аз бях неговата дясна ръка и управител на три от акциите му.
По времето на Обама е признат по този начин нареченият закон „ Магнитски ”. Вие взели участие ли сте в основаването му и какви ще са следствията. Идването ви в България съответствува със наказания, наложени по този закон, на български жители? Какви ще са следствията за страната ни?
Не съм взел участие директно в написването на закона, само че според мен сега законът „ Магнитски ” има много огромна мощ и това си пролича след налагането на глобите на тези български жители и техните компании. Мисля, че е доста значимо. Съединените щати би трябвало да трансфорат в собствен приоритет построяването на демократични връзки с нашите сътрудници – да вземем за пример България. Също по този начин, съгласно мен, фактът, че законът „ Магнитски ” е прибавен в България е позитивен както за Съединени американски щати, по този начин и за страната ви. Що се касае до глобите – не знаем дали следва назоваването на още, спомагателни хора, които имат проблеми в България. Обикновено, тези следствия се уголемяват. Според мен, това ще е нещото, което българите ще следят и учат.
За някои български анализатори налагането на наказания по закона „ Магнитски ” е интервенция във вътрешната политика на страната. Основателно ли е това изказване?
Ние би трябвало да имаме пряк контакт със своите съдружници. През последните 4 години, при ръководството на президента Доналд Тръмп, настана разделяне – щатите на една страна, останалите –на друга. За мен е доста значимо да работим директно със съдружниците си по проблеми, които касаят демокрацията и справедливостта. Точно заради тази причина считам, че намесата на Съединени американски щати е нещо позитивно.
Мерките по закона „ Магнитски ” ще се отразят ли на връзките сред Съединени американски щати и България?
Мисля, че те ще повлияят в позитивна посока. Ето за какво - аз към този момент върша личните си изследвания, проучвам опциите на българските компании да си партнират с компании от Съединени американски щати. В Щатите има сдружения, които преди не биха желали да си сътрудничат с български компании. Законът „ Магнитски ” обаче към този момент трансформира това, глобите основават чувството, че системата работи по по-честен метод.
Мерките по закона „ Магнитски ” са наложени от администрацията на Джо Байдън – усеща ли се смяна във щатите след избора на Джо Байдън и има ли Доналд Тръмп път обратно към Белия дом?
Моята персонална вяра е, че Тръмп няма път обратно към Белия дом. Всъщност той към момента се пробва да опровергае резултатите от изборите. Ако той се върне към посланията от предишното, които бяха много популистки – може и да има път обратно. Единственото, към което той сега се стреми е възмездие. Отмъщение, възмездие, възмездие. Той си е построил войска от врагове, даже и измежду сътрудниците си. А това може да бъде сериозен проблем. Съмнява ме, че неговата партия въобще би го издигнала за претендент още веднъж. Причината по тази причина е, че Тръмп има доста врагове и в личната си партия. Той приказва зле даже за своя вицепрезидент – Майк Пенс.
Посещението ви в България съответствува с предварителни парламентарни избори у нас. Предполагам сте осведомен с политическата конюнктура. Как ви наподобява обстановката в страната ни?
По мое мнение, построено въз основата на диалозите, които съм провел до момента, диалози с хора от бизнеса, академичната общественост и държавното управление – мисля, че в България има сериозна опция за ново водачество. Изучавал съм латински като дете, в този език има един термин „ tabularasa ”, който значи чиста дъска. В момента в България тази чиста дъска може да докара до промени.
 Василев: Трябва да се разпознават всички лица в листата на компании, свързани със глобените по „ Магнитски “ Василев: Трябва да се разпознават всички лица в листата на компании, свързани със глобените по „ Магнитски “
Министърът на финансите Асен Василев разгласи, че допълнението от нощес към листата с компании, свързани с оповестените българи по закона &bdquo...
По време на моята аудиенция разговарях с новия министър на стопанската система – Кирил Петков. Двамата обсъдихме какво значи терминът „ нулева приемливост ”. „ Нулева приемливост ” във връзка с корупцията и пренебрегването на етиката. Коментирах това и през вчерашния ден, по време на визитата ми в Пловдивския университет, там изнесох тирада за етиката преди изборите, които предстоят. Казах на студентите, че имам вяра в съществуването навъзможност и вяра за подобряването на обстановката в България в дълготраен проект. Вярвам, че министърът на стопанската система, министър-председателят и академичната общественост ще поемат като собствен главен ангажимент да движат страната напред. Надявам се гласоподавателите да схващат, че на 11-ти юли е належащо да изберем про-демократичен, про-западен водач, тъй като огромните компании наблюдават деликатно всичко протичащо се. Не желаеме да съсипем всичко, повтаряйки грешките от предишното.
Има ли какво още да учи българският политически хайлайф от своите европейските и американските сътрудници? У нас се приказва, че прехода от комунизма още не е приключил.
Вярвам, че е належащо да има по-усилено публично-частно партньорство. Фактът, че има толкоз компании, които са благосъстоятелност на страната демонстрира, че няма дарба за каквато и да било форма на еластичност при правенето на бизнес от страна на България със Съединени американски щати. Причината за това са старите комунистически правила и регулации. Необходима е рационализация на разпоредбите и регулациите, рационализация на законите. По този метод ще имаме федерализъм и децентрализация, което на собствен ред значи, че е належащо по-голямо количество власт на локално равнище. Да се вършат закони ида се основават благоприятни условия за правене на бизнес.
От всеки човек ли става политик?
Политиката идва от народа. Някои от най-хубавите политици не са нито най-образованите, нито най-богатите. Мисля обаче, че има равна опция за всички да навлязат в политическият живот. Искам да кажа, в позитивен аспект, несъмнено, че Европа е доста по-тясно обвързвана с Америка, когато става дума за възстановяване на политиката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР