Дан Колов (Дончо Колев Данев) е най-известният български борец в

...
Дан Колов (Дончо Колев Данев) е най-известният български борец в
Коментари Харесай

„Чувствам се силен, защото съм българин“. Историята на Дан Колов

Дан Колов (Дончо Колев Данев) е най-известният български герой в света. Роден е в село Сеник, Севлиевско, на 27 декември 1892 година и умира в родното си село на 26 март 1940 година

Той е първият български европейски първенец по свободна битка през 1936 година в Париж, като става вторият герой с такава доста отличие след международния първенец по класическа битка Никола Петров, който завоюва купата си през 1900г.

Ранните години на Дан Колов

Дончо е едвам на седем години, когато татко му умира. Това трагично събитие го принуждава да стане овчар, с цел да оцелее. Напуска България през 1905 година и отпътува за Австро-Унгарската империя, където работи като градинар в Будапеща. През 1909 година среща другата ни легенда в битката Никола Петров, който го убеждава да емигрира в Съединени американски щати, с цел да преследва своята „ американска фантазия “.

Дан Колов отпътува за Съединени американски щати, когато е на 17 години. Започва да работи това, което откри, до момента в който не се утвърждава като железопътен строител. Колегите му са впечатлени от силата му, защото той стана извънредно известен с умеенето си да огъва релси към врата си.

Веднъж даже се сбил с мечка по време на лов. Легендата споделя, че Колов се бие с голи ръце повече от час, като най-после получава късмет да убие животното с пушка. Очевидци разказали, че белезите от пръстите на българина ясно личали на врата на мечката.

След като мълвата се популяризирала, Дан Колов незабавно бил назначен на работа в цирк „ Виктория “. В началото на ХХ век свободната битка била по-скоро във типа на днешната битка, само че без превзетост и сюжети. Ударите с юмруци и ритници са позволени и бойците постоянно са доста тежко ранени. Това е основата на актуалните смесени бойни изкуства (MMA).

Преди полският кечист Збишко Циганевич да го открие и да го образова професионално, Колов употребява единствено техниките, които е научил на детските игри в Сеник. Започвайки да тренира с треньор, Дан Колов напредва доста бързо и става първият герой, спечелил диамантения пояс два пъти в Световното професионално състезание в тежка категория.

Той става и троент европейски първенец по битка в тежка категория през 1934 година и два пъти през 1937 година Предишната година Колов побеждава тогавашния първенец Ал Перейра, губи купата в реванш и си я връща по-късно същата година, само че в последна сметка я губи от Джо Саволди.

Началото на славната кариера

„ Балканският лъв “ стартира кариерата си като герой, участвайки в уредени мачове сред железничари. По-късно той печели шампионат, проведен от цирк Виктория през 1914 година, когато шефът на цирка кани посетители от публиката да се състезават със звездата Джек Лорънс – Циклопа.

Дончо приема предизвикването и съумява да победи 105-килограмовия герой. Освен него, Колов побеждава и доста известни по това време борци в свободния жанр, като Станислав Сбишко, Джак Шири (Човекът-светкавица), Руди Дусек, Джо Стакър, Ед „ Удушвача “ Луис и Джим Браунинг.

След успеха му над Джики Хеген в Япония феновете даже се пробвали да убият Дан Колов, като прелетяли около него с няколко ножа. Преди този мач била хвърлена и кама по прозореца на хотела му, само че българинът още веднъж остана незасегнат. На шампионата по битка в Париж Колов побеждава всичките си противници, в това число и „ Човекът с хиляда хватки ” Анри Дегла.

Дан Колов изиграва сред 1500 и 2000 мача, като записва единствено 72 загуби и 18 без победител, като единствено 3 от тях са в публични мачове в зенита на кариерата му.

Най-големите му победи са срешу Руди Дусек в Ню Йорк през 1919 година и Джики „ Удушвачът “ Хаген в Токио през 1921 година, което потопило в тъга японците, защото Джики е локална легенда и любим на цялата нация.

Завръщане в България

След 30 години по света и извоювани шампионати в Съединени американски щати, Бразилия, Япония и Европа Дончо Колев се завръща в България и бива разгласен за народен воин.

През цялата си кариера той получава оферти да получи американско поданство, само че всякога дава отговор по този начин: „ Дан Колов е българин! “ До гибелта си остава прочут с думите си: „ Чувствам се мощен, тъй като съм българин “.

Родината е най-святото за него. Помага на доста свои сънародници, както по света, по този начин и у нас. През годините на върха Колов става милионер, само че раздава всички пари за щедрост.

Купува първия аероплан на Българските пощи, а също по този начин построява Водноелектрическа централа в родното си село за електричество. Обсъждайки закупуването на турбина, един от присъстващите го попита дали парите, които дава, не са доста.

Връщайки се вкъщи, той непрекъснато обикаля клубове по битка и тренира млади борци, само че не стопира спортната си кариера до последната година от живота си. Той провежда доста мачове в София и подарява всички доходи от тях.

Въпреки че е международна звезда, когато слиза от влака от Париж, посрещачите му оферират да го закарат до дома му с файтон, само че той дава отговор: „ Пеш съм излязъл и пеш ще се върна! “

Трудно е да се повярва, че звезда от толкоз висок сан би споделила сходни думи, само че това потвърждава какъв брой непретенциозно и крепко стоял Дан Колов на краката си.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР