Дамско бельо с червени петна: издигнаха го студентки по време

...
Дамско бельо с червени петна: издигнаха го студентки по време
Коментари Харесай

Над 80% от туркините нямат пари за дамски превръзки, хората ровят в кофите за боклук

Дамско долни дрехи с червени петна: издигнаха го студентки по време на проява пред Данъчната работа в Измир. „ Нямаме пари за дамски превръзки, нямаме даже пари да се храним по два пъти дневно “, скандираха те.

Как дамските превръзки и тампоните се трансфораха в разкош

Студентки в турски университети стачкуват към този момент от месеци против фрапантно повишените цени на хигиеничните артикули за дами. Те упорстват да се анулира Данък добавена стойност в размер на 18% върху тези артикули, тъй като те не са някаква първокласна стока, а насъщна нужда. Всъщност би трябвало страната да ги раздава даже гратис, упорстват студентките.

Лейланур Мавили, студентка от Анкара, се оплаква, че парите в портмонето ѝ от месец на месец губят покупателната си стойност. А нейната колежка Зейнеп Курт прибавя, че от стипендията ѝ в размер на 800 лири 50 лири отиват за дамски превръзки. Тя изяснява и още нещо значимо: дамските хигиенични артикули явно се считат за нещо непристойно, откакто се продават единствено на избрани места, освен това наложително в черни найлонови торбички. Протестът на студентките против цените на дамските превръзки онагледява един доста по-голям проблем: обезценяването на турската лира докара до детонация на всички цени, инфлацията в страната доближи небивало ниво за последните 19 години. В началото на годината бяха фрапантно нараснали и цените на газа и тока - за семействата с 50%, а за компаниите даже с повече от 100%.

Повечето хора в Турция към този момент не се оправят с повишаването и в най-хубавия случай имат пари единствено за главните хранителни артикули. Опашки се вият пред държавните пунктове за на ниска цена самун в Истанбул и Анкара. По пазарищата от ден на ден хора, най-много възрастни, след края на работния ден ровят в кофите за отпадък и събират от земята плодове и зеленчуци, които стават за ястие. А в доста супермаркети към този момент даже най-нормални артикули като бебешките храни, кафето или сиренето се подсигуряват електронно против обири. А в случай че се върнем към дамските превръки, които нарастнаха с повече от 50%: съгласно изследване на една неправителствена организация 82% от туркините към този момент не могат да си разрешат да си купуват хигиенични продукти.

" Използват листа, в които увиват чиста пръст "

Гинеколожката Ирмак Сарач твърди, че изключително за сезонните работнички ситуацията става напряко отвратително. „ Научаваме, че дамите са принудени да употребяват листа, в които увиват чиста пръст “, споделя лекарката и също приканва страната да раздава гратис дамски превръзки и тампони. В Турция обаче е доста мъчно да се разисква сходно предложение, защото в обществото не се приказва по тематики, считани за неприлични. Протестиращите студентки обаче не губят кураж. " Ние не сме отговорни за икономическата рецесия. И не желаеме да носим следствията ", скандират те пред Данъчната работа в Измир. " Дамските превръзки и тампоните не са разкош, та се съществена нужда ", повтарят младите дами.

Автор: Елмаз Топку
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР