“Дами и господа, трудно е да се повярва, че в

...
“Дами и господа, трудно е да се повярва, че в
Коментари Харесай

Фон дер Лайен в Давос: ЕС ще помогне на Украйна да се издигне от пепелта

“Дами и господа, мъчно е да се повярва, че в Давос през днешния ден приказваме за война. Духът на Давос е антитеза на войната. Но през днешния ден би трябвало да изградим мощни връзки и взаимно да намерим решения на огромните провокации, пред които сме изправени ”. Така стартира речта си ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Световния стопански конгрес в Давос.

Климатични проблеми, глобализация, цифровизация – това бяха тематиките, които дискутира политическият и бизнес хайлайф през последните години по време на конференциите в швейцарския курорт, а тазгодишната тематика на срещата на върха е „ История в преломен миг “.

Войната в Украйна не е въпрос, обвързван единствено с оцеляването на нападнатата страна, не е и единствено въпрос, касаещ европейската сигурност. Случващото се засяга интернационалния ред и по тази причина противодействието на съветската експанзия е задача на цялата международна общественост. Това сподели ръководителят на Европейска комисия по време на обръщението си към Световния стопански конгрес.

„ Русия третира милиони хора не като човешки същества, а като безлично население, което би трябвало да бъде преместено или следено, да бъде сложено като буфер сред военните сили. Правят се опити да бъдат потъпкани стремежите на цяла нация - с танкове “, каза Фон дер Лайен.

„ Украйна би трябвало да завоюва тази война. А експанзията на Путин би трябвало да приключи като стратегически неуспех. Ще създадем всичко допустимо, с цел да помогнем на украинците да победят и да върнат бъдещето в свои ръце “, сподели още тя.

Средствата ще послужат главно за обезпечаване на защитно оръжие на стойност 490 милиона евро, а останалата част ще бъде за защитни средства и гориво.

„ За първи път в историята на Европейския съюз дава военна помощ на атакувана страна и активизира цялата си икономическа мощност “, съобщи още Фон дер Лайен пред Световния стопански конгрес.

„ Нашите наказания и самосанкционирането на самите компании изтощават съветската стопанска система и военната машина на Кремъл “, добави още тя.

Според Фон дер Лайен възобновяване на Украйна би трябвало да съчетае „ големи вложения с амбициозни промени “, които да модернизират администрацията, да открият върховенството на закона и независимостта на правосъдната власт, да се борят с корупцията и да изградят обективна, устойчива и мощна, конкурентна стопанска система.

Възстановяването ще изисква невиждано единение, а Европейски Съюз „ със същата решителност, ръка за ръка “ – ще помогне на Украйна „ да се издигне от пепелта “, сподели ръководителят на Европейската комисия.

„ Украйна принадлежи към нашето европейско семейство. Украинците се изправиха пред лицето на бруталното принуждение. Те отстояват личната си независимост и човечеството. Ние сме с тях и считам, че това е определящ миг за демокрациите по света “, сподели Фон дер Лайен.

Русия се пробва да окаже напън върху Европейски Съюз, като спря доставките на газ на Полша, България и Финландия, само че това държание единствено затвърждава решимостта на Европа да се отърве бързо от съветските изкопаеми горива, съобщи Урсула фон дер Лайен. Тя обвини Русия задържане на личните си доставки, с цел да увеличи международните цени, а пшеницата търгува в подмяна на политическа поддръжка.

„ Днес съветската артилерия бомбардира хранилища за зърно в Украйна. Съзнателно. А съветски военни кораби в Черно море блокират украински кораби, цялостни с пшеница и слънчогледови семки. Последиците от тези срамни дейности са там, с цел да ги забележим. Глобалните цени на пшеницата скачат до небето. И много страни и уязвимите групи от популацията страдат най-вече. Цената  на хляба в Ливан се е повишила със 70%, а пратките с храна от Одеса не могат да стигнат до Сомалия. “, каза председателят на Европейската комисия и прикани за по-голямо съдействие и поддръжка на европейско и световно равнище.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР